Heb je net als ons zin in iets echt vernieuwends? Iets waar klantervaringen door verbeteren, de loyaliteit van toeneemt en medewerkers enorm blij van worden? Lees dan vooral door. Recent zijn we een veelbelovende samenwerking met Notificare aangegaan. We signaleerden namelijk iets merkwaardigs en dat betekent in dit geval dat er grote business kansen liggen voor B2B organisaties. We nemen je graag mee in het gebruik van apps en notificaties in zakelijke omgevingen.

Wat hebben we samen geconstateerd?

Het komt erop neer dat veel software bouwers bij het bouwen van applicaties vaak vergeten om over ‘de volgende stap’ na te denken. Vanuit beeproger zien we echter hoe belangrijk dit is en nemen het beoogde resultaat en bijbehorende gevolgen altijd onder de loep.  

De CEO van Notificare, Robert Leefmans, kan de gezamenlijke uitdaging in één zin verwoorden: 

“Een app zonder notificatie is als een website zonder contactpagina of invulformulier”

R. Leefmans

beeproger is een samenwerking met Notificare aangegaan om datgene wat we al deden nog verder te optimaliseren. “We besparen onszelf en de klant enorm veel werk, tijd en frustraties door niet elk stukje berichtgeving zelf te implementeren, maar een bewezen platform als Notificare te gebruiken. beeproger realiseert de trigger, Notificare zorgt voor de afhandeling en de klant voor de inhoud”, is hoe Casper Meijerink, CTO van beeproger het verwoordt. Daarin ligt de kracht van onze samenwerking.

De bekendheid van apps en notificaties in B2C


Het merkwaardige is dat we in de wereld van de consument (B2C) allerlei notificaties ontvangen, meestal op onze smartphone, maar dat we dit in zakelijke communicatie nog onvoldoende toepassen. Detailhandelaren verzamelen bijvoorbeeld waardevolle klantinformatie, creëren daarmee gepersonaliseerde inhoud en sturen dit met een notificatie, zoals een WhatsApp of sms-bericht, naar de desbetreffende klant toe. Ook bekende consumentenmerken, zoals Coolblue, sturen net voordat je bijvoorbeeld je wasmachine ontvangt, alvast een notificatie met daarin de wastips die bij je nieuwe product horen. Het leidt tot uiterst tevreden, zeer loyale klanten en een lach op het gezicht.

De beperkte bekendheid van notificaties in B2B

Terug naar de zakelijke omgeving. De meeste consumenten zijn zelf ook werknemer, maar zien tijdens hun dagelijkse werkzaamheden weinig terug van notificaties die naar klanten of collega’s gaan als zij een app of applicatie gebruiken. Daarnaast zijn er nog veel bedrijven die niet of nauwelijks gebruik maken van krachtige business apps die bestaande werkprocessen vereenvoudigen of ondersteunen. Maar de zakelijke wereld om ons heen transformeert naar de Cloud, waar apps een steeds grotere rol krijgen in de manier waarop we met klanten en collega’s samenwerken.

Er liggen daarom businesskansen om zowel apps als notificaties in zakelijke omgevingen te gebruiken om ook daar optimale gebruikerservaringen te creëren.

Praktijkvoorbeelden van notificaties in B2B

Voor autoleasemaatschappij MHC Mobility NL, die o.a. de zakelijke markt bedient, bouwden we een handige app waarmee leaserijders alles over hun auto kunnen terugvinden. Maar waar ze ook automatisch notificaties ontvangen voor bijvoorbeeld onderhoud, winterbanden of het naderen van het einde van de contractperiode. “Het is tijd voor een nieuwe auto!”, of een vergelijkbaar bericht, is een notificatie die iedere leaserijder graag ontvangt. Dit project deden we samen met Notificare, waarbij een belangrijke doorslag voor de gunning was dat de datagegevens ook op Europese bodem blijven en volgens de richtlijnen van de AVG wetgeving worden verwerkt en opgeslagen.

Voor nieuwe medewerkers die bij je in dienst komen, kun je met apps en notificaties een prachtig onboarding programma bouwen. “Gefeliciteerd met je eerste werkdag bij ons” of “Lees alvast deze informatie voor de training van morgen”, zijn voorbeelden daarvan. Maar er is meer.

Vanuit rapportage apps voor projectmanagers zou je automatisch een notificatie kunnen sturen als de voortgangsrapportage nog niet is ingeleverd. Een app voor een loyaliteitsprogramma kan door middel van een notificatie aangeven hoeveel waarde er is opgebouwd. Zo zijn er nog honderden voorbeelden te bedenken. Zoals notificaties bij autorisaties binnen workflows, urenregistraties, salarisadministraties of misschien wel logistieke track and trace systemen. Dat je niet meer naar een portal hoeft om de status van je pakketje of wat dan ook te zien, maar het bericht gewoon op het juiste moment ontvangt, is veel plezieriger en klantvriendelijker.

Businesskansen met app & notificaties

Maar wat bereiken bedrijven die iets met apps en notificaties gaan doen? Wij denken onder andere aan de volgende businesskansen:

  • De ultieme medewerkerstevredenheids ervaring of “Employee Experience”.
  • Zeer tevreden klanten, omdat je met gepersonaliseerde content op het juiste moment in contact met hen bent.
  • Medewerkers die niets meer vergeten, omdat zij op tijd herinnerd worden.
  • Betere ‘customer journeys’, door het inzetten van notificaties binnen verschillende klantfases in een marketingcampagne.
  • Inzicht, want met de data die je terugkrijgt bouw je relevante communicatie op, zowel voor klanten als medewerkers. Op basis van deze data zijn voorspellingen te doen over bijvoorbeeld klantgedrag.
  • Aantrekkelijk zijn als werkgever. De jonge generatie houdt van korte, duidelijke berichtgevingen en steeds meer andere digibeten ook.
  • Een verbindende factor tussen verschillende communicatiekanalen. Notificaties zijn de dirigent tussen multidisciplinaire berichten.

Er zijn in Nederland veel mkb- en mkb+ bedrijven waar innovatie of vernieuwing hoog op de directieagenda staat. Zij ervaren dat notificaties niet alleen maar berichten zijn, maar vooral ook iets waar je gelijk iets aan hebt. Deze organisaties begrijpen dat mensen, die gewend zijn om van WhatsApp diensten gebruik te maken, ook doorverwezen willen worden naar bijvoorbeeld werkinstructies, checklists of handige video’s. 

Over Notificare

“Helping brands creating moments of delight”, kun je op de website van Notificare terugvinden. Vertaald betekent dat “Merken helpen om heerlijke momenten te creëren” Consumenten- en klantervaringen kunnen continue verbeterd worden door ze uniek te laten zijn. Of zoals Robert Leefmans het verwoordt: 

“We hebben een wereld van één-op-veel-uitzendingen achter ons gelaten en zijn beland op een planeet van één-op-één-ervaringen, waar tijdige, relevante, niet-opdringerige interacties de sleutel tot succes zijn.”

Bij die mooie gedachte sluiten wij ons graag aan. Klanten kiezen zowel in B2B als B2C niet meer op basis van wat hen wordt opgedrongen. Hun keuze wordt bepaald door ervaringen, eenvoud, gemak en individuele betekenis. Het is belangrijk dit niet te vergeten.

Samen businesskansen zoals deze spotten?

Om een voorsprong te behouden moeten bedrijven zich versneld aanpassen aan de wereld om ons heen. beeproger is dé partner die deze transitie begrijpt en organisaties helpt bij die verandering door onder andere maatwerk software. Daarbij blijft het uitgangspunt altijd het verbeteren van business resultaten. Nieuwsgierig wat we ook voor jouw bedrijf kunnen betekenen? We gaan graag met je in gesprek voor jouw verhaal.