Asbest: we zijn allemaal bekend met de gevaren en we snappen hoe belangrijk het goed inventariseren en saneren ervan is. En ondanks dat je zou verwachten dat ook de overheid hier aandachtig mee omgaat en zorgt voor ijzersterk beleid, uiten veel organisaties binnen de branche hun zorgen over het huidige asbest stelsel. Volgens de asbestbranche hapert het beleid. Overheden en instanties moeten toewerken naar een meer proportioneel asbestbeleid. Een beleid dat zich kenmerkt door een risicogerichte aanpak en waar meer ruimte is voor innovatie.
Op dit moment zijn de organisaties binnen de keten daarom vooral op zichzelf en elkaar aangewezen. Samen proberen ze er het beste van te maken. Zo kijken ze bijvoorbeeld waar ze op slimme manieren kunnen blijven innoveren. Zo klopten er ook verschillende organisaties binnen de asbestbranche bij ons aan de deur met de vraag of we konden helpen. Inmiddels een aantal jaren later hebben we samen verschillende slimme oplossingen gevonden om het werk binnen de branche, gemakkelijker, efficiënter én veiliger te maken.
Van eindeloos papierwerk tot een alles-in-één-app
Om je een beeld te geven van hoe we samen met organisaties binnen de asbestbranche werken aan innovatie, nemen we je mee terug in de tijd. Wanneer er meer dan tien jaar geleden een asbestinventarisatie gedaan werd, was het nog gebruikelijk dat een inspecteur, gewapend met blocnote en camera, op locatie notities en foto’s maakte van de aangetroffen situatie. Op kantoor aangekomen moest de inspecteur deze notities verwerken in een rapport en de foto’s handmatig opslaan in een mapje op de computer. Dit handmatige proces is hierdoor erg kwetsbaar voor fouten.
Tegenwoordig gaat dit gelukkig een stuk efficiënter en gemakkelijker. De inventariseerder (DIA) maakt, in een speciaal door ons ontwikkelde applicatie, notities en foto’s met zijn smartphone van de situatie. Deze applicatie zet de verkregen data automatisch om in een overzichtelijk rapport. Ook wordt belangrijke informatie doorgestuurd naar webapplicaties zoals Het Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS) en SMA-rt, een asbesttoepassing die de inventarisatie indeelt in een risicoklasse. Zo kan er met de door ons ontwikkelde alles-in-één-app enerzijds sneller en doeltreffender gewerkt worden en anderzijds, omdat de informatie beschikbaar is voor iedere betrokken partij binnen de keten, veel efficiënter worden samengewerkt.
Samenwerken in de vorm van een partnership
Op dit moment hebben wij binnen de asbestbranche een partnership met twee organisaties: Aveco de Bondt en Find Inspecties & Analyses. Een partnership kun je het beste zien als een doorlopende samenwerking. Zo kunnen we altijd snel inspelen op de nieuwste ontwikkelingen binnen de branche. Maar daarnaast ook blijven werken aan innovatieve oplossingen. Een goed voorbeeld van zo’n oplossing is bijvoorbeeld de zogeheten ‘blootstellingsregistratie’. Deze hebben wij recentelijk samen met Aveco de Bondt ontwikkeld. Met deze tool wordt geregistreerd hoe lang DIA’s blootgesteld worden aan asbest. Dit is uiteraard zeer belangrijke data om de veiligheid van medewerkers te garanderen op korte, maar ook op lange termijn.
Ben je zelf werkzaam binnen de asbestbranche? En wil je samen met ons de mogelijkheden verkennen voor het slim automatiseren van je werkprocessen? We gaan graag met je in gesprek. Door onze ervaring binnen de asbestbranche hebben we veel kennis mogen opdoen. We helpen je dan ook graag met het vinden van een maatwerkoplossing voor jouw probleem of uitdaging. Neem gerust contact met ons op of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.