Ruben: “Werken en studeren: die kans wilde ik niet links laten liggen”.

Wij zijn behoorlijk trots op de unieke apps en koppelingen die we gebouwd hebben voor onze klanten. Of zo’n software product succesvol is of niet, hangt voor een groot deel af van de mensen die het gebouwd hebben.

Hoog tijd om de mensen die hierachter zitten eens in de schijnwerpers te zetten. Want wie zijn nou eigenlijk die slimme programmeurs die zulke applicaties bouwen?

De vorige keer sprak ik met Leon en vandaag zet ik Ruben in de spotlights. Ruben startte ongeveer een jaar geleden bij ons als stagiair tijdens zijn opleiding MBO Applicatieontwikkeling. Tijdens zijn afstudeeropdracht kreeg hij de opdracht om een applicatie te bouwen. Dat deed hij bij beeproger. De rest is geschiedenis.

Hoe belandde je voor je stage bij beeproger?

Ruben: “We kregen een presentatie hier op kantoor van Ron. Over wie beeproger is, wat jullie doen. Er hing een informele sfeer, daar hou ik van. Geen jasje dasje, niet alleen maar mensen die om 8 uur op kantoor zitten en met z’n allen stipt om 5 uur de deur uit lopen.

Daarnaast liepen er enthousiaste medewerkers van beep op me af om te vragen waarom we hier waren en wat ik deed. Dat sprak mij aan. Bovendien kreeg ik hier de mogelijkheid om echt te bouwen aan mobiele en web apps. Dat praktische had ik op mijn opleiding een beetje gemist door de afwezigheid van leraren.”

Dus toen solliciteerde je, werd je aangenomen en begon je met je stageopdracht hier. Waar ging je aan werken?

“Ik kreeg de opdracht om mee te werken aan een app voor een klant. Voordat ik daarmee kon starten heb ik eerst twee tot drie weken keihard mijn Laravel en Vue Js kennis bij zitten spijkeren. De eerste weken was het dus vooral heel veel nieuwe dingen leren en oefenen. Vervolgens heb ik alle tijd gekregen om mee te werken aan de opdracht onder begeleiding van Peter en Martijn.”

Je mocht dus meteen aan de slag met een opdracht voor een klant. Wat vond je daarvan?

“Dat was best een uitdaging. Ik had nog nooit iets gedaan met mobiele ontwikkeling. Daarnaast had op dat moment nog nooit iemand met Framework 7 (techniek voor het bouwen van mobiele apps) gewerkt. Dat mocht ik uitproberen, omdat ze graag wilden weten hoe dat werkt.

Twee vliegen in één klap dus: ik leer mobiele applicaties ontwikkelen en we vinden tegelijkertijd uit hoe een nieuwe techniek werkt. Ik vond het gaaf dat ik de mogelijkheid kreeg om zo’n nieuwe techniek uit te proberen.”

En hoe liep dat na je stage?

“Aan het einde van mijn stageperiode had ik me ingeschreven voor de voltijd HBO-ICT opleiding. Vervolgens kwam Jan naar me toe om te vragen of ik hier wilde blijven werken naast mijn studie. Dat was mogelijk door te kiezen voor de HBO-ICT opleiding in deeltijd in plaats van voltijd. Nu werk ik dus 4 dagen en ga ik 1 dag in de week naar school.

Dit is een beetje een droomsituatie voor mij: ik haal als het goed is over vier jaar mijn HBO diploma, doe werkervaring op en ik heb meer dan genoeg inkomen. Dat was een kans die ik niet links wilde laten liggen.”

Werken naast een opleiding, dat lijkt me best pittig. Hoe bevalt dat tot nu toe?

“Het is wel veel werk, want je moet je schoolopdrachten natuurlijk nog na werk maken. De opdrachten die we krijgen zijn wel pittig, maar als je goed de les volgt en er iedere week een paar uur mee bezig bent dan zijn ze goed te doen. Dit was tijdens het eerste blok wel even flink wennen, maar het gaat steeds beter.”

Met welke opdracht ben je nu bezig?

“Ik ben nu met speciale software voor Op=Op Voordeelshop bezig, dat is een behoorlijk complex project. Ik ben begonnen met het schrijven van testscripts voor de code die Richard al had geschreven. Die test scripts worden geschreven zodat we altijd kunnen controleren wat we hebben gesloopt als er bij het uitbouwen iets verkeerd gaat. Daarmee kon ik tegelijkertijd ook goed uitzoeken hoe het project in elkaar zat. Op dit moment ben ik zowel met front-end en back-end gebied bezig, we zijn dus lekker meters aan het maken op het project.”

Je besloot onder andere bij beeproger stage te lopen omdat de sfeer je aansprak toen je hier kwam voor een presentatie. Inmiddels zit je hier ongeveer een jaar. Hoe bevalt het je tot nu toe?

“Ik heb het naar mijn zin hier. Ik heb leuke collega’s, er hangt een leuke informele sfeer. Ik krijg de ruimte om zelf met suggesties te komen over hoe een project opgezet wordt en welke technieken we gaan gebruiken. Je zit niet ‘vast’ aan dezelfde techniek. Ik kan heel veel verschillende dingen proberen en uitzoeken.

De laatste tijd krijgen we ook meer dan genoeg tijd en ruimte om input te geven over het bedrijf, over de manier waarop we werken. Daarnaast geeft Jan eens in de paar maanden een update over hoe we het doen. Dat vind ik fijn.”

Over die verschillende technieken gesproken: welke is jouw favoriet?

“Dat is lastig – ik zit nu op de ‘alles is leuk’ tour. Nu werk ik bijvoorbeeld veel met front-end talen als VueJS, ik denk dat dat op dit moment mijn favoriet is. Daarnaast werkte ik veel met PHP, Laravel omdat ik aan het testen was. Welke talen en technieken je gebruikt hangt heel erg af van het project zelf en je verantwoordelijkheid in het project.”

Waar zou jij je nog verder in willen ontwikkelen?

“Uiteindelijk zou ik me verder willen ontwikkelen richting de business management kant van IT. Dat zou bijvoorbeeld het aansturen van een groep developers kunnen zijn, of het adviseren van de klant. Het lijkt me bijvoorbeeld leuk om me meer bezig te houden met de inventarisatie, dus het idee van de klant overbrengen naar developers.”

Klinkt goed! En tot slot: als jouw ouders de vraag gesteld wordt wat voor werk jij doet, wat zeggen ze dan?

“Euh… websites en apps maken, denk ik. Of programmeren. Ik denk dat het één van de twee is. Mijn moeder zou waarschijnlijk zeggen: “geen idee, iets met computers”.”

Of heb je meer prangende vragen over werken bij beeproger aan Ruben? Je kunt ook langskomen op de Laravel Meetup in Groningen die we elke twee maanden organiseren. Daar zijn Ruben en de andere beeproger programmeurs ook te vinden.

 

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent