De tijd dat we met een CD-ROM in de aanslag een boekhoud-, administratie programma of een tekstverwerker op onze computer installeerden, ligt ver achter ons. En met de opkomst van cloud-oplossingen, kunnen we er vrij zeker van zijn dat deze tijd ook niet terugkomt. Zeker SaaS (Software as a Service) heeft de digitale wereld voor altijd veranderd, denk bijvoorbeeld aan bekende oplossingen die we allemaal veelvuldig gebruiken zoals: Slack, Dropbox, Netflix, Spotify, Office 365 en Salesforce. Hieronder leggen we je uit wat SaaS is en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

SaaS in het kort

Software as a Service is software die aangeboden wordt door één aanbieder en waarbij meerdere klanten dezelfde publieke infrastructuur gebruiken. Meestal wordt de software aangeboden in de vorm van een pakket waar je als bedrijf of particulier maandelijks een bedrag voor betaalt. De leverancier zorgt voor het onderhouden, updaten, beveiligen en hosten van de software. SaaS wordt soms is één adem genoemd met ASP (Application Service Provider) en ze hebben zeker overeenkomsten, maar het grootste verschil is dat gebruikers van een SaaS-oplossing een publieke infrastructuur gebruiken, terwijl bij ASP-oplossingen iedere organisatie een eigen versie van de software heeft. Updates en onderhoud worden dan dus niet centraal geregeld, terwijl dat bij SaaS wel het geval is.

Voordelen SaaS

Geen onderhoud

Bij SaaS-oplossingen wordt het onderhoud centraal geregeld. Je hoeft dus bijvoorbeeld zelf geen updates uit te voeren, dit gebeurt allemaal geautomatiseerd voor alle gebruikers.

Geen aanschafkosten

Wanneer je software aanschaft of op maat laat maken, vraagt dit om een investering. Bij SaaS-software zijn de initiële kosten laag, maar blijf je wel betalen zolang je de software gebruikt en deze kosten kunnen, zeker als je te maken hebt met licenties voor veel gebruikers, flink oplopen. SaaS-oplossingen zijn dan ook niet per definitie goedkoper, dat verschilt heel erg per situatie.

Alles in één infrastructuur 

Als er een probleem of een storing optreedt in SaaS-software is de kans groot dat deze voor iedere gebruiker geldt. Je kunt er daarom zeker van zijn dat problemen altijd de hoogste prioriteit hebben en snel opgelost worden. Ook de beveiliging van de software wordt centraal geregeld.

Nadelen SaaS

Geen maatwerk

SaaS is een standaard softwarepakket en dus geen maatwerk-oplossing. Mogelijk sluit het perfect aan op je wensen, maar het komt ook voor dat organisaties bepaalde functies niet gebruiken of juist bepaalde functies in de software missen.

Afhankelijkheid

Wanneer je gebruik maakt van een SaaS-oplossing ben je altijd afhankelijk van de aanbieder. Dit geldt op het gebied van beveiliging, maar bijvoorbeeld ook wanneer de softwareaanbieder stopt met bestaan of failliet gaat.

Dataprivacy

We kennen allemaal de verhalen van grote datalekken waarbij gevoelige gegevens van personen of bedrijven op straat komen te liggen. Over het algemeen is de databeveiliging van SaaS-software goed geregeld en veilig, maar je hebt het nooit helemaal zelf in de hand. Ook wanneer je overstapt op andere software is het zaak dat al je opgeslagen data op een veilige manier overgezet wordt.

Het beste van twee werelden

Bij beeproger onderzoeken we altijd eerst wat de wensen en de doelstellingen van een klant zijn. Vervolgens gaan we bepalen welke software daar het beste bij past – nooit andersom. De keuze tussen een SaaS-oplossing of maatwerk software is namelijk niet zo zwart-wit als soms wordt gedacht. In de praktijk bouwen wij bijvoorbeeld vaak maatwerk software voor klanten, maar koppelen we deze ook aan SaaS-oplossingen zoals Salesforce, Exact of AFAS. Zo maken we enerzijds slim gebruik van de mogelijkheden die cloud-oplossingen zoals SaaS ons bieden, maar hebben we anderzijds de flexibiliteit om specifieke functies op maat te bouwen – het beste van twee werelden.

Ben je als organisatie benieuwd hoe je met behulp van slimme softwareoplossingen jouw bedrijfsomgeving efficiënter in kan richten? Onze specialisten geven je hier graag vrijblijvend advies over. Neem gerust contact met ons op of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.