Stel, je hebt binnen je bedrijf de wens om je software door te laten ontwikkelen, bijvoorbeeld omdat deze verouderd is, niet meer aansluit bij je bedrijfsprocessen of je bent als organisatie de software eenvoudigweg ontgroeid. Maar je zit met een probleem: de partij die je software ontwikkeld heeft, kan het – om welke reden dan ook – niet verder voor je doorontwikkelen. Je kunt er dan voor kiezen om je software over te laten nemen door een andere partij. Wij van beeproger hebben door de jaren heen veel ervaring opgedaan met het overnemen van software en leggen je graag uit wat hier allemaal bij komt kijken, zodat je precies weet wat je kan verwachten. 

Deze blog is tot stand gekomen op basis van een gesprek met Casper, CTO, en Runo, business developer, bij beeproger.  

Software overnemen in 3 stappen 

1. Kennismaking 

Zoals altijd bij beeproger begint een samenwerking met een kop koffie en een goed gesprek. We horen graag waar jouw organisatie nu op softwaregebied tegenaan loopt, wat je graag anders ziet en we zijn benieuwd naar je wensen en doelstellingen voor de toekomst. Na zo’n eerste gesprek laten we jou weten of we je kunnen helpen en horen we graag of je een goed gevoel bij ons hebt en aan de slag wilt. 

2. Software overzetten naar ons eigen systeem 

Wanneer we met elkaar samen gaan werken, nemen we graag eerst een kijkje in de code van je software: ook wel de ‘code review’ genoemd. Onze developers bekijken tot in detail de architectuur en de inrichting van je software: vergelijk het met een bouwkundig onderzoek van een huis. Hoeveel tijd de code review in beslag neemt, is erg afhankelijk van de manier waarop de software opgebouwd is en de omvang ervan. Als we hier klaar mee zijn, weten we een stuk meer en kunnen we aangeven of we de software wel of niet kunnen overnemen.

Wanneer we de software over kunnen nemen, geven we je aan wat er precies moet gebeuren om dit te realiseren en doen we suggesties wat er anders (en beter) kan. Daarna kunnen we de software overzetten op ons eigen systeem. Na ongeveer een week staat je software live in de nieuwe omgeving. Om teleurstelling alvast te voorkomen: we gaan live met je oude softwareoplossing en er is nu nog niets gedaan aan (door)ontwikkeling.

3. Doorontwikkelen 

Het goede nieuws is dat we na het voltooien van de eerste fases een basis hebben staan waar we op door kunnen ontwikkelen. In de doorontwikkel fase bouwen we de software opnieuw op in het Laravel framework: een framework met veel (doorgroei)mogelijkheden, waar we veel kennis van hebben. We maken dan een compleet nieuw ontwerp voor je software, waarin we al je software wensen opnemen en deze vertalen naar slimme functionaliteiten.

Een keuze voor de toekomst

Zoals je hierboven leest, is het laten overnemen van software niet iets dat ‘even’ in een dag geregeld is. Sterker nog: het is vaak een langdurig traject dat we samen aangaan en zo communiceren we het ook altijd naar onze klanten. Wanneer we de oude software opnieuw opbouwen zijn we zo een paar maanden tot soms wel een jaar verder. Het is daarnaast goed om te weten dat we altijd kiezen voor het Laravel framework bij doorontwikkeling van software: daar ligt onze expertise. Wanneer een klant de software niet wil laten doorontwikkelen in Laravel, houden we de software alleen up and running, maar ontwikkelen we dus niet door.

Maar wanneer je kiest voor Laravel en onze expertise, dan heb je uiteindelijk wel een softwareoplossing die op maat gemaakt wordt voor jouw organisatie, alle denkbare functionaliteiten bezit en naadloos aansluit op jouw wensen en doelstellingen voor de toekomst. Daarnaast staan wij altijd voor je klaar om problemen op te lossen en de software doorlopend te blijven doorontwikkelen

Kosten software over laten nemen

“Wat kost dat?” is een terechte vraag die we regelmatig voorbij horen komen. Het overnemen van software is altijd maatwerk dus we werken niet met vaste prijzen. Wel kunnen we na een eerste gesprek en wanneer we een kijkje hebben genomen in de code een goede inschatting maken van de kosten en het tijdspad. Ook kunnen we in de fase van doorontwikkeling een vast aantal uren per maand afspreken waarbinnen we voor je aan de slag gaan. Als laatste goed om te weten: hou er rekening mee dat het overnemen en doorontwikkelen van software een traject is waarin we een intensieve samenwerking aangaan die niet alleen ons, maar ook jou als klant de nodige tijd gaat kosten.   

Heb je aan de hand van deze blog nog vragen? Of wil je een keer vrijblijvend met ons de mogelijkheden verkennen voor het laten overnemen van je software? We helpen je graag. Voor vragen kun je ons bellen of mailen, net als voor het inplannen van een kennismakingsgesprek.