Software ontwikkeling: waarom een duidelijke visie cruciaal is

Eén van de problemen die vaak voorkomen in software ontwikkeling, is dat de eisen van de opdrachtgever tijdens het proces ingrijpend veranderen. En dat is – op z’n zachtst gezegd – niet bepaald gunstig voor de verloop van het proces. Grote wijzigingen, vooral als het vaker gebeurt, kosten de opdrachtgever veel extra tijd en budget.

Ik heb het hier trouwens niet over kleine aanpassingen aan de hand van feedback tijdens het ontwikkelproces. Dat is juist cruciaal om een goed werkend product te krijgen en ook de reden waarom de meeste bedrijven werken met een MVP. Dit gaat over grote wijzigingen, zoals het aanpassen van de belangrijkste functionaliteiten die tijdens de inventarisatie zijn vastgesteld.

Waarom er soms grote wijzigingen plaatsvinden tijdens een software traject.

De reden dat zulke wijzigingen plaatsvinden is vaak één van onderstaande:

  1. De product owner heeft geen of weinig beslissingsbevoegdheid. Gedurende het proces gaat het management of andere collega’s zich ermee bemoeien en dan blijkt (1) dat niet iedereen dezelfde visie heeft en (2) dat de product owner te weinig mandaat heeft om knopen door te hakken.
  2. De verkeerde persoon zit op de verkeerde plek. Bijvoorbeeld wanneer de product owner geen of onvoldoende lange termijn visie heeft. Gedurende het proces veranderen zijn of haar eigen wensen ingrijpend.
  3. Er komt een nieuwe product owner, die een duidelijk andere mening over de gewenste uitkomst heeft dan de huidige product owner.

Dit is allemaal heel menselijk en dat kan natuurlijk gebeuren, maar deze ervaringen kunnen je wel helpen om er in de toekomst voor te zorgen dat je de kans op ingrijpende wijzigingen  zo klein mogelijk maakt.

3 tips om te voorkomen dat dit gebeurt.

Zorg er dus voor dat:

  1. de product owner of projectleider die vanuit jullie organisatie het ontwikkelingsproces begeleidt genoeg mandaat heeft om beslissingen te nemen. Het is heel onhandig als deze persoon voor elk wissewasje in overleg moet met mensen die boven hun zitten.
  2. je een product owner aanstelt met een lange termijn visie. Dat kun je beoordelen op basis van zijn of haar eerdere functioneren, maar ook door middel van een persoonlijkheidstest.
  3. je niet wisselt van product owner tijdens het ontwikkelproces. Dit is natuurlijk een lastige, want soms kan het niet anders. Is een wisseling onvermijdelijk, zorg er dan voor een uitgebreide overdracht is en dat de nieuwe product owner qua visie.

Videoserie: de belangrijkste redenen dat software projecten mislukken

Een onduidelijke visie is één van de belangrijkste redenen dat software projecten mislukken.

Maar dit is niet de enige reden. Helaas gaat er nog steeds veel mis tijdens software projecten. Budgetten worden overschreden, projecten lopen uit, producten sluiten niet aan op de wensen, ga zo maar door.

Nu hebben wij de afgelopen jaren hebben wij voor meer dan 150 verschillende organisaties software gebouwd. In die tijd hebben we ontzettend veel geleerd. Het zou zonde zijn om dat allemaal voor onszelf te houden, daarom besloten we onlangs om hier een videoserie van te maken.

De video serie bestaat uit 4 video’s van John, waarin hij je elke dag laat zien wat de meest belangrijke reden is voor het mislukken van een software project. Vervolgens geeft hij je een concrete tip om te voorkomen dat dit bij jouw volgende project gebeurt.

Klinkt goed? Meld je hier aan voor de videoserie en je krijgt de komende 4 dagen elke dag een video van John opgestuurd (+ BONUS video).

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent