Software ontwikkeling: de kunst van het doorvragen

“If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses.”

Het is niet meer terug te vinden of de beroemde autofabrikant Henry Ford dit écht ooit gezegd heeft, maar het is wel één van de meest geciteerde in innovatieprojecten en software ontwikkeling.

Deze quote geeft precies aan wat vaak het probleem is in software ontwikkeling. Dat het échte probleem niet opgelost wordt. Je vraagt aan je klant wát hij wil. Vervolgens refereert de klant naar een snellere of betere oplossing die al bestaat voor zijn probleem. Een sneller paard in dit geval dus.

Als je alleen vraagt wát iemand wil, kom je dus niet altijd tot de beste oplossingen. Vraag je daarentegen waarom iemand iets wil, dan kom je een stukje dichter bij het echte probleem. Want waarom wil iemand een sneller paard? Omdat een gewoon paard niet snel genoeg gaat. Men wil sneller van A naar B komen. En je denkt even – buzz woord alarm – out of the box, dan pas zie je andere oplossingen die ook zouden kunnen werken. Een auto bijvoorbeeld. (Oké, zo makkelijk ging het bedenken van de eerste auto vast niet, maar je snapt wat ik bedoel).

Door je niet vast te pinnen op wat de klant wil, maar door te vragen waaróm iemand iets wil, gooi je je opties open en kom je vaak tot veel betere oplossingen voor een probleem.

Het probleem met goed doorvragen.

Wij mensen zijn vaak niet heel goed in doorvragen. Omdat we bang zijn om domme vragen te stellen. Of omdat we neiging hebben om overhaaste conclusies te trekken. Vragen stellen helpt niet alleen om onduidelijkheden op te helderen. Met het stellen van waarom vragen verminder je ook het aantal aannames dat je moet doen. En kunnen we de kans op miscommunicatie – en daarmee het aantal fouten in software ontwikkeling drastisch verlagen. Laten we met z’n allen dus maar gewoon doen alsof we dom zijn. Alsof we het niet begrijpen.

Een voorbeeld: de ‘Secret’ app

In 2014 met met behoorlijk wat bombarie de app Secret gelanceerd – een berichten app waarmee mensen anoniem met elkaar konden chatten. De app zou daarmee inspelen op de behoefte om ‘anoniem’ met elkaar te connecten op het internet. Maar ondanks de 200 miljoen die erin geïnvesteerd werd, werd na ruim een jaar de stekker uit de app getrokken.

Waarom?

Omdat er te weinig gebruik van werd gemaakt. Blijkbaar hadden mensen hier helemaal geen behoefte aan. In een normale wereld zijn de meeste mensen sociaal, en willen ze gewoon leuk contact hebben met elkaar. In de secret app is iedereen anoniem, en dat zorgde er vaak voor dat mensen asociaal werden en gemeen. En daarmee kwam het doel van de app (mensen in verbinding brengen) in gevaar.

Secret loste dus geen probleem op, en daarmee werd het nutteloos. De app kon dus rechtstreeks de prullenbak in. Het moet de eindgebruiker iets opleveren in termen van geluk, veiligheid, tijd of geld.

Kijk bijvoorbeeld naar de Waakspot app van de Veiligheidsregio Drenthe, waarmee mensen kunnen zien waar een bepaalde ramp zich bevindt, wat de status is en wat mensen moeten doen om veilig te zijn. Dit geeft ze een veilig idee.

Voordat je aan de slag gaat met het bouwen van je software product, bedenk je dus goed welk probleem je gaat oplossen voor je doelgroep.

Stelregel hierin is: Vraag jezelf waarom de software gebouwd moet worden. En doe dat vervolgens nog vijf keer. Dan kom je vaak wel tot de echte kern.

Zie hier het voorbeeld van het ‘waarom’ van een urenregistratie app:

Wat kan de gebruiker met de app? Zijn of haar uren registreren.
Waarom is dat belangrijk? Dat gaat sneller en efficiënter dan op papier.
En waarom is dat belangrijk? Mijn medewerkers kunnen zich bezighouden met dat waar ze goed in zijn, dat waarvoor ze zijn aangenomen.
En waarom is dat belangrijk? Mijn medewerkers zijn blijer & productiever.
En waarom is dat belangrijk? Productieve medewerkers = meer omzet.

Probeer zo tot de kern te komen. Lukt dat niet? Heb je daar heel veel moeite mee? Of moet je veel aannames doen?

Vraag je dan eens af of jouw app-idee wel zo’n goed idee is.

Videoserie: de belangrijkste redenen dat software projecten mislukken

Software die gebouwd wordt zonder dat het écht een probleem oplost is één van de belangrijkste redenen voor het mislukken van een software project. Lost de software geen probleem op, dan wordt het hoogstwaarschijnlijk niet gebruikt door je eindgebruikers. Waarom zouden ze?

Maar dit is niet de enige reden. Helaas gaat er nog steeds veel mis tijdens software projecten. Budgetten worden overschreden, projecten lopen uit, producten sluiten niet aan op de wensen, ga zo maar door.

Nu hebben wij de afgelopen jaren hebben wij voor meer dan 150 verschillende organisaties software gebouwd. In die tijd hebben we ontzettend veel geleerd. Het zou zonde zijn om dat allemaal voor onszelf te houden, daarom besloten we onlangs om hier een videoserie van te maken. De video serie bestaat uit 4 video’s van John, waarin hij je elke dag laat zien wat de meest belangrijke reden is voor het mislukken van een software project. Vervolgens geeft hij je een concrete tip om te voorkomen dat dit bij jouw volgende project gebeurt.

Je kunt je hier voor de videoserie aanmelden. 

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent