De auto-industrie heeft zich het afgelopen decennium snel ontwikkeld. De groei in technologie, innovatie en media, heeft zo’n sterk effect gehad dat 60% van de autokopers nu vooronderzoek online doet. Volgens een nieuw onderzoek van Deloitte, vonden er maar 17 van de 4.002 respondenten (99%) het auto kopen proces leuk. Dat is een schrijnend laag percentage mensen die dit proces wel leuk vindt. Dit kan en moet in onze ogen anders. In dit artikel beantwoorden wij daarom de twee belangrijkste vragen die je als autodealer moet stellen. Met speciale autodealer software kun je je klantervaring enorm verbeteren en vergroot je daarmee je concurrentievoordeel.

Welke ervaringen verwachten jouw klanten?

Door de digitaliseringsgolf kunnen consumenten profiteren van lagere overstapkosten, hebben ze een overvloed aan informatie binnen handbereik en hogere standaarden. Onder andere deze drie factoren vormen een uitdaging voor bedrijven die werken met schaal-, efficiëntie- en productgerichte businessmodellen. Tegenwoordig vergelijken klanten hun koopervaringen; dit doen consumenten onderling, maar ook over verschillende branches. Roep je dus ‘zo doen wij het al jaren’, dan getuigt dat van innovatie stagnering en dat is absoluut niet meer van deze tijd. Daarnaast zullen de demografische trends deze ontwikkelingen alleen maar verergeren. Generation Y-chauffeurs die een auto willen aanschaffen hechten drie keer meer waarde aan de klantervaring dan aan het ontwerp van een auto. Dealers moeten hierop inspelen om zo een onvergetelijke klantervaringen te creëren en dus de verkoop aan te moedigen.

Grote hoeveelheden voertuigen worden opgeslagen bij dealers en vervolgens is het de taak van de verkoper, die op commissie werkt, om de winst te maximaliseren. De klanten van vandaag eisen steeds vaker persoonlijke ervaringen; mede hierdoor zijn ze meer dan ooit geneigd om retailers die tekortschieten, achter te laten.

De focus verleggen naar individuele klantbehoeften en relatiemanagement zijn tegenwoordig dus essentieel voor dealers. Desondanks geven veel dealers aan dat ze gewoon ouderwets doorgaan met de gang van zaken, omdat ze de de veranderingen nog niet helemaal begrijpen. (Deloitte, 2018)

autodealer software

Welke concrete acties kun je nu nemen?

Creëer een omnichannel-ervaring

Met een omnichannel wordt bedoeld, dat je je fysieke dealer omgeving koppelt aan jouw online omgeving. Dit houdt in, bijvoorbeeld, dat wanneer een klant stappen doorloopt om een auto aan te schaffen op je website en vervolgens aankomt bij je fysieke locatie, dat jullie makkelijk kunnen nagaan wat de klant al heeft ingevuld. Hierdoor wordt het makkelijker om een persoonlijke ervaring aan te bieden. Het is opmerkelijk dat sommige dealers dit al proberen, maar dat ze vervolgens gegevens die ze tijdens de klantonderzoek-fase verzamelen, niet gebruiken om klantervaringen te personaliseren.

Met het oog hierop moet je:

  • jouw klant betrekken tijdens de onderzoeksfase met gerichte, persoonlijke digitale reclame; 
  • gebruik maken van online mogelijkheden, zoals het alvast machtigen van de financiën, om de transactie voor het kopen van auto’s te versnellen; 
  • zoeken naar innovatieve manieren om de ervaring te verbeteren. 

Lever extra waarde naar aanleiding van verzamelde klantgegevens

Waarde wordt gecreëerd naarmate je klantgegevens verzamelt, analyseert en daarop handelt. Bedrijven zullen bijvoorbeeld op zoek zijn naar connected-car data om garantie- en andere onderhouds- of servicekwesties te voorspellen, te beperken en te voorkomen. Een soortgelijke oplossing hebben we gemaakt voor MHC Mobility, voorheen Noordlease.

De applicatie die wij hebben mogen ontwikkelen voor MHC Mobility maakt het mogelijk om:

  • gemakkelijk te zoeken en navigeren naar nabijgelegen, goedkope tankstations; 
  • met één druk op de knop een onderhoudsafspraak in te plannen bij een garage of dealer in de buurt; 
  • inzicht te krijgen in handige persoonlijke gegevens zoals het brandstofverbruik, fiscale waarde, bijtelling, en onderhoudshistorie; 
  • bekeuringen te ontvangen en direct schade te melden bij diverse hulpinstanties.

Belangrijk is dat jouw klanten ervaren dat ze extra waarde aangeboden krijgen wanneer ze bepaalde gegevens delen.  

Upgrade je back-end en consument gerichte technologie

Om voorop te blijven, moeten dealers een gestroomlijnde omnichannel ervaring aanbieden. Dealers moeten hun informatie beter integreren. En dit gaat er uiteindelijk voor zorgen dat je je digitale marketingstrategie en winkelervaring met elkaar kunt verweven. 

Het klinkt nog een beetje ver weg, maar de basis is zeker haalbaar; volgens ons is de basis dat je software met elkaar communiceert. Als dealer moet je geen tijd verspillen aan het bewerken van klantgegevens binnen verschillende softwarepakketten.

Autodealer software ontwikkelen

Dus gebruik je als autodealer verschillende systemen of software pakketten die niet verbonden zijn met elkaar? Kost het veel tijd om beschikbare gegevens/data op verschillende plekken te krijgen? Dan kan speciale autodealer software voor jou de oplossing zijn. Hiermee kun je in een handomdraai een omnichannel creëren, klantgegevens verzamelen en hierop inspelen met een gepersonaliseerde marketingstrategie. Door deze speciale autodealer software weet je je concurrentievoordeel te vergroten, omdat je efficiënter en gespecialiseerder kunt opereren. beeproger kan jouw bestaande software aan elkaar koppelen, maar ook speciale software voor jou ontwikkelen. Dit alles, zodat jij meer tijd hebt voor jouw klant. Vertel ons wat wij voor jou kunnen betekenen, wij gaan graag met je in gesprek!