fbpx

Tips om maatwerk software te bouwen en te implementeren

Ben je erover uit dat maatwerk software het beste bij jouw bedrijf past om je klanten goed te kunnen bedienen en werkprocessen efficiënt te laten verlopen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan! 

Ben je eerst benieuwd naar wat maatwerk software is en wat het voor jouw organisatie kan betekenen? Lees dan eerst onze blogs over maatwerk software en de bijdrage aan het concurrentievoordeel

Maatwerk software ontwikkelen

Er kan behoorlijk wat komen kijken bij het ontwikkelen van maatwerk software, maar met de juiste voorbereiding, aanpak en een goede samenwerking ben je al een heel eind op weg. Maar wat is nou de juiste aanpak voor een efficiënte werkwijze en een optimaal resultaat? We hebben een aantal gouden tips en handvatten op een rijtje gezet:

Tips voor de ontwikkeling en implementatie van maatwerk software: 

 

  • Hou je doelen in het zicht

 

Je hebt een bepaald doel of meerdere doelen voor ogen voordat je aan de ontwikkeling van maatwerk software begint. Je wil bijvoorbeeld je klant beter kunnen helpen of interne werkprocessen efficiënter laten verlopen. Hou deze doelen het hele proces in het zicht! Tuurlijk kan je je creativiteit de vrije loop laten, maar als de software jouw problemen niet oplost en daarmee je doel(en) niet behaald, heb je er weinig aan.

 

  • Ken je bedrijfsprocessen

 

Maatwerk software heeft als grootste voordeel dat het volledig bij je bestaande werkprocessen kan aansluiten. Zorg er dan ook voor dat je die processen door en door kent. Het bespaart uiteindelijk tijd als je van tevoren genoeg tijd hebt besteed aan het in kaart brengen van de werkprocessen. Functionaliteiten die absoluut of juist helemaal niet nodig zijn, komen zo sneller in beeld, en dat is van belang voor je plan van aanpak. 

 

  • Maak een plan van aanpak

 

Het hebben van alleen een doel is niet genoeg. Maak ook een plan van aanpak. De problemen die je wil oplossen komen hierin te staan, maar bijvoorbeeld ook het platform waarvoor je de software wil laten ontwikkelen (applicatie, website etc.), de functionaliteiten die je er graag in wil laten verwerken en eventuele ideeën over het design. Zorg ervoor dat deze plannen aansluiten bij de visie en de identiteit van je onderneming.

Maak ook een inschatting van de verwachte tijd en kosten. Dit alles gaat in overleg met de ontwikkelaar, maar op deze manier heeft de ontwikkelaar meteen een overzicht van verwachtingen van jouw kant. Dat maakt het verdere proces een stuk soepeler.

 

  • Betrek de eindgebruikers 

 

Je kan als ondernemer prachtige plannen hebben, maar uiteindelijk gaat het om de eindgebruikers. Diegenen moeten de software gaan gebruiken, dus betrek ze ook bij het proces. Inventariseer hoe ze nu te werk gaan (de bedrijfsprocessen), maar vraag ook welke functionaliteiten ze in de software zouden willen zien of wat ze nu missen. Hoe meer ideeën, hoe beter! 

  • Wijs een product owner aan

Hoewel het dus belangrijk is om iedereen bij het proces te betrekken, is het ook noodzakelijk om de verantwoordelijkheid voor het project in de handen van een kleine groep of zelfs één persoon te leggen. De eindverantwoordelijke moet precies weten wat er gaande is, en het contact tussen de ontwikkelaar en onderneming onderhouden. Dit zorgt voor een efficiënt verloop van het proces en duidelijkheid voor beide partijen. 

 

  • Communiceer!

 

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: communication is key. Wees op alle fronten duidelijk. Laat de eindgebruikers weten waar ze terecht kunnen met bijvoorbeeld feedback of ideeën. Zorg voor voldoende overlegmomenten met de projectgroep en hou regelmatig contact met de ontwikkelaar over de voortgang. Trek hier vooral genoeg tijd voor uit! Het ontwikkelen van software is niet iets dat eventjes tussendoor kan gebeuren. Er moet goed over nagedacht worden, maar vooral ook duidelijk gecommuniceerd. Dit voorkomt frustraties, onduidelijkheden en ontevredenheid bij alle partijen.

 

  • Het beheer in de toekomst

 

Tijdens het proces is het fijn en efficiënt als één iemand het contact met de ontwikkelaar onderhoudt, maar denk ook aan de toekomst. Zorg dat er iemand binnen het bedrijf verantwoordelijk is voor de software. Waar kunnen gebruikers heen als iets niet werkt, als ze vragen hebben of als er iets in de software moet worden aangepast? Die eindverantwoordelijke blijft in contact met de ontwikkelaar. 

 

Maatwerk software ontwikkelen met Beeproger

Loop je rond met een idee voor software die naadloos bij je bedrijf aansluit? En heb je interesse om dat idee samen met Beeproger uit te werken? Neem gerust contact op! We gaan graag met je in gesprek.