Dat digitalisering in de hele wereld steeds belangrijker wordt, weten we ondertussen wel. En zeker de afgelopen jaren, versneld door COVID-19, is ons goed duidelijk geworden hoe belangrijk een goed ingericht digitaal proces is. Bij beeproger werken wij daarom met passie aan digitale oplossingen voor de problemen van onze klanten. Dit doen we met een sterk team van projectmanagers, designers en developers. Die laatste zijn echter niet altijd even makkelijk te vinden in Nederland. Na een lange zoektocht een partij te vinden die op hetzelfde kwaliteitsniveau werkt als wij,  kwamen wij in contact met Tunga. Tunga is een social organisation die zich inzet voor duurzame samenwerkingen binnen de IT. In dit artikel gaan we dieper in op onze samenwerking met Tunga en wat dat voor onze klanten betekent. 

Meer over Tunga

Tunga is een organisatie die bedrijven en organisaties, en dan voornamelijk uit Europa, verbindt met software developers uit Afrika. Dit doen ze enerzijds vanuit de overtuiging dat IT en software development een economisch strategische markt is. Anderzijds omdat ze het sociaal belang begrijpen van het creëren van goed betaalde banen in Afrika. 

Toen Tunga in 2015 met hulp van Oxfam Novib en Stichting DOEN de markt betrad, wisten ze nog niet hoe succesvol ze zouden worden. Wel wisten ze dat er veel bedrijven en organisaties behoefte hebben aan software developers en dat er in Afrika veel jong talent zit, die deze organisaties verder kunnen helpen. Het Afrikaanse continent wordt nogal eens onderschat. Echter onterecht. Want ook hier werken veel getalenteerde en hardwerkende mensen, zoals wij ook mogen ervaren met developers die via Tunga bij beeproger werken.

In de praktijk ziet een dergelijke samenwerking er als volgt uit: developers vanuit verschillende landen in Afrika kunnen zich aanmelden bij Tunga. Vervolgens worden zij gescreend op technische kennis en soft skills. De bedrijven en organisaties die ook bij Tunga aangesloten zijn, kunnen projecten uploaden naar een intern platform, waar de developers dan op kunnen reageren. Op die manier worden ze gekoppeld aan een bedrijf om bij te werken. Tunga is hier dus wel de verbindende factor, maar na een succesvolle match, zullen bedrijven en organisaties direct contact hebben met de software developer. 

Tunga developers bij beeproger

Een aantal jaar geleden kwamen ook wij binnen beeproger in aanraking met Tunga. Douwe, verantwoordelijk voor de de marketing en het klantcontact van Tunga, nam contact op met onze Casper, CTO bij beeproger. Casper liet weten dat beeproger een gestage groei doormaakt en we op termijn wel ondersteuning zouden kunnen gebruiken. En nu is het zo ver: de eerste developers zijn vanuit Afrika bij beeproger aan het werk. Ze zijn daadwerkelijk onderdeel van het team. Elke ochtend doen ze mee aan de daily stand-up, het moment dat alle developers samenkomen met onze projectmanager en bespreken wat alle lopende projecten zijn. Dit doen we bij ons op kantoor en iedereen die thuis werkt belt in. En zo wordt er dus ook ‘s ochtends vanuit Afrika ingebeld. 

Misschien vraag je je nu af, wat dit voor onze klanten betekent, want een team dat bestaat uit werknemers verdeeld over verschillende continenten kan wat abstract klinken. En toch verandert er voor onze opdrachtgevers niets. Doordat we de laatste jaren al veel meer remote zijn gaan werken, hebben we binnen beeproger al ruimschoots ervaring met online managen van teams. Want behalve onze daily stand-up, hebben we ook de hele dag door contact met elkaar via onze OTAP-straat en intern chat systeem. Iedereen werkt samen aan projecten en via een geoptimaliseerd platform houden we zicht op de Ontwikkeling, Test, Acceptatie en Productie (OTAP). Behalve onze developers zijn onze klanten ook onderdeel van de OTAP-straat. Zij kunnen hier te allen tijde opmerkingen of issues in plaatsen. Hierdoor is het development team altijd goed bereikbaar, ook voor de klant.

De toekomst

Op dit moment hebben we meerdere projecten lopen waarbij Tunga developers het team versterken. En we merken nu al dat een uitbreiding naar een internationaal team ons helpt bij de verdere ontwikkeling op diverse gebieden. Zo zien we dat we veel technische kennis onderling kunnen uitwisselen. Daarnaast biedt de interculturele communicatie ook kansen ons verder te ontwikkelen op het gebied van cultuur en saamhorigheid. Dat iemand op afstand werkt, betekent niet dat deze niet tot het team behoort. Integendeel. Een divers team zorgt er namelijk voor dat we elkaar complementeren. We leren van elkaar en zo ook elkaars werk aanvullen.

Als we kijken naar de toekomst, dan zien we in toenemende mate het belang van het vergroten van onze teams en het diversifiëren hiervan. Met grotere en diversere teams kunnen wij namelijk nog beter onze klanten helpen in het creëren van digitale oplossingen.

Wil je nou meer weten over onze aanpak en wie wij zijn? Kijk dan eens op onze over ons pagina, daar vertellen we je graag meer over onze bedrijfscultuur en algehele werkwijze.