fbpx

Dit is hoe u verschillende software pakketten met elkaar koppelt

Stel, jij hebt een aannemersbedrijf. Jullie maken gebruik van een planningsapplicatie en een urenregistratie app waarin je medewerkers de gewerkte uren kunnen bijhouden.

Die systemen werken in de basis goed, maar het probleem is dat ze niet met elkaar gekoppeld zijn. Daarom kost het je collega’s veel tijd om uren vanuit de urenregistratie app handmatig in je planningssysteem te kloppen (of vice versa).

Frustratie alom: je hebt namelijk fors geïnvesteerd in twee softwarepakketten die niet met elkaar communiceren.

Sommige bedrijven gebruiken wel 4 of 5 verschillende software pakketten die allemaal onafhankelijk van elkaar werken. Pakketten die niet met elkaar gekoppeld zijn, maar waarin wel (gedeeltelijk) dezelfde data wordt gebruikt. Dat betekent vaak dat je veel data handmatig moet overtypen. En dat levert veel ergernis op. Dit fenomeen begrijpen we als geen ander. Daarom hebben wij overzicht gemaakt die je in kunt vullen (en ook naar ons kunt sturen) om je te helpen met het in kaart brengen van de pakketten die je met elkaar wilt koppelen. Die kun je hier downloaden.

 

Het nut van software koppelingen

Hoe leuk wij het ook vinden om nieuwe software te bouwen, het is niet altijd nodig om een compleet nieuwe app of softwarepakket te bouwen als het pakket niet meer aan je wensen voldoet.

Als je een softwarepakket hebt dat in de basis goed werkt, maar je mist data of functionaliteiten uit een ander programma, dan kom je met een koppeling vaak een heel eind.

Hoe zoiets in z’n werk gaat? Ik bespreek het in dit artikel.

Hoe koppel je met andere software?

Of software (eenvoudig) te koppelen is hangt voornamelijk af van de vragen of er API’s beschikbaar zijn en zo niet, of de huidige software leverancier wil meewerken. Laten we per scenario eens kijken hoe we te werk gaan.

Scenario 1

Er zijn API’s beschikbaar

In het meest gunstige geval hebben de twee software pakketten die je wilt koppelen een API (Application Programming Interface) beschikbaar. Zo’n API zorgt ervoor dat data tussen twee softwarepakketten veilig en vrij eenvoudig met elkaar uitgewisseld kunnen worden.

De meeste grote softwarepakketten zoals Exact, SAP, Unit4, 4PS en metacom hebben gewoon een API beschikbaar.

Zodra jij ons vraagt om een koppeling te bouwen kijken we dus eerst of de pakketten een API beschikbaar hebben. Als dat zo is, dan gaan we uitgebreid de documentatie doornemen. Met behulp daarvan ontwikkelen we een zogenaamde tussenlaag. Deze tussenlaag zorgt ervoor dat de softwarepakketten met elkaar kunnen lezen en schrijven.

We bepalen vervolgens welke data uit de verschillende pakketten met elkaar uitgewisseld moet worden. Denk bijvoorbeeld aan de uren uit een urenregistratie app die gedeeld moeten worden met een factureringssysteem.

Scenario 2

Er zijn geen API’s beschikbaar

Sommige softwarepakketten hebben (nog) geen API beschikbaar. Dat komt bijvoorbeeld wel eens voor bij softwarepakketten die op maat zijn gebouwd door een eenpitter. Gelukkig is er vaak nog geen man overboord als er geen API beschikbaar is. In dat geval gaan we in gesprek met de huidige software leverancier om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

In dat geval zijn er weer twee opties:

  • Huidige software leverancier werkt wel mee

In de meeste gevallen wil de huidige software leverancier gewoon meewerken. Dat sluit aan bij de huidige tijd waarin ‘open source’ bijna de norm is. In dat geval vragen we concreet aan de bestaande leverancier welke documentatie we nodig hebben om de gewenste koppeling te bouwen.

  • Huidige software leverancier werkt niet mee

Er zijn helaas ook leveranciers die absoluut geen medewerking willen verlenen. Ook in dat geval kunnen we er vaak nog een mouw aan passen. Vaak is het bijvoorbeeld mogelijk om de gegevens van het softwarepakket te exporteren in een Excel of CSV bestand en hiermee aan de slag te gaan.

Het wordt wat te technisch om in detail uit te leggen hoe dat in z’n werk gaat, maar we gaan hierover graag eens met je in gesprek.

 

Voorbeelden van software koppelingen

Nmbrs®

Nmbrs® wordt door veel organisaties gebruikt voor allerlei HR-gerelateerde zaken: van salarisadministratie tot verlof- en verzuimregistratie. Wij zijn officiële partner van Nmbrs®. Dat houdt in dat we voor organisaties koppelingen bouwen tussen Nmbrs® en hun andere pakketten. Het softwarepakket voor de financiële administratie bijvoorbeeld, waardoor de salarisadministratie niet meer dubbel ingevoerd hoeft te worden.

Meer weten of koppelen met Nmbrs®? Bekijk dan even deze pagina.

Urenregistratie tool & BouwInfosys

Van der Flier Groep

Voor de Van der Flier Groep bouwden we een werkbon applicatie. Deze app moest gekoppeld worden met BouwInfosys.

Omdat BouwInfosys (nog) geen API beschikbaar heeft, moesten we een andere oplossing bedenken. Die vonden we door gegevens vanuit BouwInfosys automatisch te delen in de app met de desbetreffende medewerker waarvoor de werkbon bedoeld is.

Mobiele app & diverse interne en externe systemen

Noordlease

Voor Noordlease bouwden we de mobiele Noordlease app (iOS en Android versie). Deze apps moesten gekoppeld worden met diverse externe platformen, maar ook hun eigen interne systemen.

Gegevens die benodigd zijn voor het vinden van nabijgelegen tankstations, het inplannen van afspraken voor onderhoudsbeurten, het inzicht krijgen in brandstofverbruik (en nog veel meer) koppelden we vanuit andere systemen in de nieuwe mobiele app.

Meer over deze app en de koppelingen lees je hier.

Mobiele Noordlease app

Ben je geïnteresseerd in wat het zou kosten om jouw software te koppelen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Benieuwd naar meer voorbeelden van apps en koppelingen die we gebouwd hebben? Kijk dan eens bij ons werk.

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent