fbpx

Voor welke keuzes sta je als je maatwerk software maakt? 

Veel ondernemers zien de voordelen van het laten ontwikkelen van maatwerk software in. Het maakt je werk niet alleen makkelijker en efficiënter, maar sluit ook naadloos bij je bedrijf aan. Daarnaast kan je je blijven onderscheiden van je concurrenten. Maar als de keuze voor maatwerk software eenmaal is gemaakt, staan er nog veel nodige beslissingen op je te wachten. We leggen in dit blog uit met welke keuzes je rekening kan houden en waar je op moet letten.

Wil je eerst meer lezen over wat maatwerk software is en welke voordelen het kan bieden? Lees dan onze blogs over maatwerk software.

1. Wat is je plan? 

Voordat je allerlei beslissingen gaat maken over bijvoorbeeld een ontwikkelaar of je budget, is het van belang om een duidelijk plan te hebben. Misschien is het al duidelijk waarom je maatwerk software wil laten maken, maar heb je ook al specifiek nagedacht over hoe de software moet werken en wat je er mee wil bereiken? Bij deze vraag komen een aantal keuzes kijken:

    • Welke functionaliteiten wil je in de software hebben?
    • Welke werkwijzen wil je behouden of veranderen?
    • Waar en hoe wordt de software gebruikt?

Om deze vragen te beantwoorden is het belangrijk om te kijken naar het doel en de werkwijze van je organisatie. Waar wil je organisatie heen en wat wil je bereiken met de nieuwe software? Zorg ervoor dat de software functionaliteiten bevat die het doel van je organisatie ondersteunen. Misschien zie je in je organisatie wel een proces dat makkelijk te automatiseren is in een nieuwe software. De werkwijze is dus belangrijk bij het maken van een plan. Welke processen wil je behouden of makkelijker maken? Verlies hierbij ook niet uit het oog wat jouw bedrijf uniek maakt of uniek kan maken. Ten slotte moet je meenemen waar de software wordt gebruikt. Het kan zijn dat het is bestemd voor mobiele apparatuur, die veel onderweg wordt gebruikt. Of misschien wordt de software juist alleen op kantoor gebruikt en werken jullie op vaste computers. Deze informatie is van belang voor de ontwikkelaar van de software.

Om er zeker van te zijn dat de software succesvol is en daadwerkelijk gebruikt wordt is het van groot belang de eindgebruikers te betrekken bij het proces. Door eindgebruikers te betrekken bij het opstellen van het plan, weet je zeker dat de gebruikersadoptie hoog is: zij moeten er uiteindelijk mee kunnen en willen werken. Het is zonde als je achteraf pas hoort wat de eindgebruiker eigenlijk had verwacht van de nieuwe software. 

2. Wat voor maatwerk software wil ik? 

Dit kan misschien gek klinken, want maatwerk software is toch maatwerk software? Toch kan ook maatwerk software op verschillende manieren worden gerealiseerd.

Het kan volledig vanuit het niks worden opgebouwd. Dat kan handig zijn voor als je unieke functionaliteiten wil gaan gebruiken. Soms is het echter ook mogelijk om vanuit een bestaand framework, in ons geval Laravel/PHP, aan de slag te gaan. Dat kan je zien als verschillende kant- en klare bouwblokken waaruit een applicatie of programma kan worden gebouwd. Dit scheelt tijd bij het ontwikkelen van de software. Ten slotte is het ook mogelijk om nieuwe software aan bestaande software te koppelen. Dat is vooral handig als je organisatie al met bepaalde software werkt, die je niet per se meteen weg wil doen omdat het handig is voor bepaalde werkwijzen. 

Voor het maken van deze keuze is het handig om eerst in gesprek te gaan met de mogelijkheden en werkwijze van ontwikkelaars.

3. Wat is je budget?

Het kan lastig zijn om een budget te noemen voor de ontwikkeling van software, vooral als je nooit eerder software hebt laten ontwikkelen. Toch is het belangrijk om een uitgangspunt te bepalen vanuit je organisatie. Hoeveel geld is er beschikbaar en wat verwacht je dat het gaat kosten? Zo heeft een ontwikkelaar in elk geval een beeld van jouw middelen. In overleg over de wensen en eisen van de software en de tijdsbesteding kan er dan een duidelijk beeld van de kosten worden neergezet.

4. Welke leverancier moet ik kiezen? 

Er zijn veel leveranciers van maatwerk software, die misschien allemaal op elkaar lijken en een andere werkwijze hanteren. Sommige ontwikkelaars maken bijvoorbeeld eerst een volledig prototype van de software, terwijl anderen een concept zullen sturen waarop je telkens weer feedback kan geven. Ook de begeleiding bij de implementatie van de software kan verschillen. Welke leverancier kies je?

Hierbij is het belangrijk om je plan duidelijk voor ogen te hebben. Maak duidelijk wat je verwacht van de ontwikkelaar, en vraag ook wat de ontwikkelaar van jou verwacht. Met duidelijke communicatie in de oriëntatiefase merk je snel genoeg of een ontwikkelaar bij je organisatie past. 

Je zult van tevoren nooit helemaal zeker zijn van de keuzes die je maakt. Met een ruw plan kan je al op zoek gaan naar een ontwikkelaar die bij je past, om samen je plan te verfijnen en verder uit te werken. 

Loop jij rond met een plan voor een applicatie, programma of software? Klop gerust bij ons aan, we geven graag tips en adviezen!

 

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent