fbpx

Waar moet je verstand van hebben bij het ontwikkelen van maatwerk software?

Het belang en de voordelen van het werken met goede software wordt voor steeds meer ondernemers duidelijk. Maatwerk software kan het verschil maken. Het sluit aan bij bedrijfsprocessen, het versimpelt bepaalde handelingen, het creëert overzicht en het bespaart tijd en geld. Maar er komt wel wat kijken bij het ontwikkelen van maatwerk software. Waar moet je allemaal verstand van hebben?

Inzicht in je organisatie

Voorop staat het inzicht in je organisatie. Dat moet glashelder zijn, want daar heeft een ontwikkelaar niet altijd genoeg zicht op.

Tijdens het innovatieproces is het daarom ten eerste nodig om de doelen van jouw organisatie voor ogen te hebben. Het gebruik van maatwerk software moet uiteindelijk die doelen ondersteunen. Twijfel je of maatwerk software daaraan gaat bijdragen? Ga dan eerst na wat je wil bereiken en wat daarvoor nodig is.

Naast de doelen is het van belang om de werknemers en hun werkwijzen te kennen. Welke werkwijzen moeten er behouden worden, en wat moet juist worden aangepast? Door werkwijzen aan te passen die bijvoorbeeld tijdrovend zijn, wordt het werk voor de werknemers leuker en uitdagender. Betrek ze daarom ook bij de keuze voor maatwerk software.

Ten slotte is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de beschikbare middelen van je organisatie. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ontwikkelaar is het handig om een beeld te hebben van de tijd en het geld dat er beschikbaar is. Zo kan er samen een gericht plan worden gemaakt

Door inzicht in je doelen, werkprocessen en middelen kan je gericht aan de slag met maatwerk. Wil je eerst meer weten over welke keuzes je moet maken bij het creëren van software? Lees dan onze blogs over de keuzes die erbij komen kijken.

Kennis van maatwerk software

Het is belangrijk om te weten wat maatwerk software is, wat de voor- en nadelen zijn en wat er bij de ontwikkeling komt kijken. Zo heb je een globaal beeld van wat je te wachten staat. Natuurlijk hoef je niet alle ins en outs van het programmeren te weten als je besluit om het uit te besteden. Daar heb je dan immers de ontwikkelaar voor.

Goed contact met de ontwikkelaar zorgt ervoor dat beide partijen elkaar snappen. Bij beeproger proberen we daarom tijdens het proces altijd de vertaalslag van het programmeerproces naar de klant te maken.

Technische kennis

Als je zelf maatwerk software wil gaan ontwikkelen heb je uiteraard professionele kennis van programmeren nodig. Deze ontbreekt vaak in organisaties. Mocht er wel een programmeerteam zijn, dan is er vaak tijdgebrek om de focus op het ontwikkelen van maatwerk software te leggen. Daarom wordt maatwerk software eigenlijk altijd uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven, zoals beeproger.

Er zijn veel bedrijven die maatwerk software maken, en ieder bedrijf doet dat op haar eigen manier. Het framework, de gereedschapskist voor ontwikkelaars, kan bijvoorbeeld verschillen per ontwikkelaar. Daarnaast heeft elk bedrijf haar eigen proces van ontwikkelen, testen en onderhouden. Ook de manier van communiceren en de bedrijfscultuur verschilt per bedrijf.

Verdiep je daarom in de ontwikkelaars als je kiest voor maatwerk software. Op basis van je plan, wensen en doelen kan je een keuze maken voor de ontwikkelaar die het beste bij jouw organisatie past.

Bij beeproger doorlopen we het proces graag in nauw contact met de klant. Jij weet immers het best hoe je organisatie in elkaar zit, en wij hebben verstand van programmeren. Door voortdurend contact tussen beide partijen ontstaan er geen miscommunicaties over het uiteindelijke product.

Ben je nieuwsgierig naar hoe beeproger te werk gaat? Op onze site staan tal van voorbeelden van projecten waarvoor wij ons hebben ingezet.

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent