Betere klanten acquisitie en klantenbinding, efficiënte administratie en organisatie en het gebruik van data voor zakelijke beslissingen. Velen denken bij het woord ‘digitalisering’ aan big data, artificial intelligence, supercomputers of enorme datacenters. In de realiteit gaat digitalisering bij MKB vaak om veelal kleine aanpassingen, die de basis van jouw onderneming kunnen versterken.

Wat kan digitalisering voor MKB betekenen?

  • betere klanten acquisitie en klantenbinding;  
  • efficiënte administratie en organisatie;
  • gebruik van data voor zakelijke beslissingen.

Deze drie punten hebben directe invloed op het success van een onderneming. Digitalisering opent ook nieuwe deuren voor communicatie met jouw klanten, namelijk: via een professionele website, online aanwezigheid op social media zoals Facebook, LinkedIn of Instagram en ook een business profiel op Google en andere derde partijen. En dit is niet alleen belangrijk omdat je klanten het verwachten, hier zit veel meer achter.

Betere klanten acquisitie en klantenbinding

De digitale transformatie heeft ervoor gezorgd dat er bij klanten nieuwe behoeftes zijn ontstaan. Het online boeken en bestellen van producten of diensten staat hierbij voorop.

Zo meldt het CBS dat het aantal online boekingen van accommodaties in het afgelopen jaar van 44% naar 48% gestegen is. En de verwachting is dat hiermee nog geen einde in zicht is. Als ondernemer is het belangrijk om dit moment niet te missen en juist in te spelen op deze trend.

Een mooi voorbeeld van oplossingen die je ook als MKB’er makkelijk kunt implementeren is een planningsapplicatie zoals wij die voor Germo Logistiek hebben gebouwd. De applicatie is handig voor medewerkers van de planning, maar ook voor bijvoorbeeld salesmedewerkers. Zij kunnen, als ze in gesprek zijn met een (potentiële) klant, op elk moment zien welke pallets wanneer beschikbaar zijn. Daarnaast kan dit schelen in het aantal uren dat je kwijt bent aan administratieve lasten.

Op dit moment zijn al 60% van klantenrelaties deels of in zijn geheel digitaal. Door digitale communicatie gaat de reactietijd van een onderneming omlaag en de klanttevredenheid omhoog. Dit draagt ook bij aan de relatie met je zakenpartners en leveranciers.

Naast een planningsapplicatie en een mooie website spelen online betalingsmogelijkheden, een goed werkende Wifi en een aanwezigheid op een marktplaats ook een rol in het verbeteren van klanttevredenheid.

Efficiënte administratie en organisatie 

Met digitale workflows neemt de productiviteit toe en de doorlooptijd neemt af. Geprinte klantendata neemt niet alleen veel ruimte in, maar het is ook lastig om zo gegevens terug te vinden. Met een online documentatie systeem beheer je alles op een centrale plek en bepaal je gemakkelijk wie toegang heeft tot die data, onafhankelijk van een computer en locatie. Zo bespaar je ruimte en tijd en is het een mooie manier om de kosten omlaag te brengen. Daarnaast wordt het opslaan, wijzigen en delen van documenten veel eenvoudiger en verlaag je dus de kans op het lekken van data. 

Jouw medewerkers kunnen zo veel sneller inspelen op de dagelijkse taken. Zo kan iedereen onafhankelijk van tijd en locatie bijdragen aan het succes van het bedrijf. Interne communicatie tools zoals video calls en chats dragen onder andere bij aan een efficiëntere manier van werken. Zie dit niet als vervanging van face-to-face meetings, maar juist als mooie aanvulling.

Een ander mooi voorbeeld van digitalisering binnen MKB is online facturatie. Door simpele tools kan het gehele administratie process – van het opstellen van een rekening tot het ontvangen van de betaling – binnen een paar dagen afgerond zijn. Vooral zakelijke partners hechten veel waarde aan deze mogelijkheid. Voor veel bedrijven zijn ouderwetse papieren rekeningen al reden genoeg om voor een andere partner of leverancier te kiezen. Het is dan ook echt een aanrader om de switch naar online facturatie te maken om zo ook in de toekomst de concurrentie bij te houden of zelfs een stap voor te zijn.

Gebruik van data voor zakelijke beslissingen

Ook als het gaat om klantenbeheer en account management zijn er mooie digitale oplossingen voor kleinere bedrijven. Een gebruiksvriendelijk en overzichtelijk Customer Relationship Management (CRM) systeem geeft je inzicht in de voorkeuren en het gedrag van jouw klanten. Zo kun je bijvoorbeeld zien wanneer klant x voor het laatst bij je op bezoek is geweest, zonder dat je echte IT kennis nodig hebt. Met meer klantenkennis kun je inspelen op de individuele wensen, een betere service aanbieden en vaak de klanttevredenheid enorm verbeteren. Op basis van klantenkennis kun je klantengroepen genereren en deze groep met een bepaalde boodschap bereiken, zoals een persoonlijke promotie.

Daarnaast profiteren MKB’ers ook van het gebruik van software voor Enterprise Resource Planning (ERP), het gebruiken van de Cloud en mobiele communicatie; al deze tools dragen bij aan het optimaliseren van processen en het bedrijf in het geheel. Digitale data stelt je scherp en maakt de sterktes en zwaktes van de organisatie inzichtelijk. Zo krijg je mooie inzichten om aan nieuwe ideeën en producten te werken. Het nemen van een beslissing is hierdoor aan minder risico’s verbonden. Het resultaat: een groei van jouw omzet door producten die perfect aansluiten op de wensen van je klanten.

Dit zijn verschillende resultaten die die behaald kunnen worden door als MKB te kiezen voor digitalisering. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Schroom dan niet contact met ons op te nemen.