Bij beeproger bouwen we bijna alle webapplicaties met het Laravel framework. In dit artikel leggen we uit wat Laravel is, en waarom onze developers er zo enthousiast over zijn.

Wat is Laravel?

1. Het is een web framework

Een web framework kun je zien als een digitale kapstok waar je je jas aan ophangt. Het is de basis van waaruit gebouwd wordt – de onderliggende structuur van een website of webapplicatie.

Het doel van een web framework is om bepaalde activiteiten te automatiseren die vaak voorkomen in softwareontwikkeling voor het web.

Taylor Otwell creëerde de eerste versie van Laravel in 2011, omdat hij op zoek was naar een meer geavanceerd maar toch simpel te gebruiken framework. Veel van de bestaande frameworks boden geen ondersteuning voor veelgebruikte functionaliteiten zoals authenticatie en autorisatie van webapplicaties.

Voorheen, voordat web frameworks bestonden, moest de software ontwikkelaar alle code zelf uitschrijven om een applicatie te bouwen. Nu kan hij voor bepaalde veelgebruikte functionaliteiten op websites of webapplicaties een framework gebruiken. Het werk van een web developer is hiermee veel eenvoudiger. En omdat niet elke keer het wiel opnieuw uitgevonden hoeft te worden, worden daarnaast ook foutkansen gereduceerd.

2. Het is open source

Rond 2005 kwamen de eerste open source web frameworks op de markt. Open source houdt in – zoals de naam al verklapt – dat de broncode van de software gepubliceerd is en vrij beschikbaar voor het publiek. Iedereen kan de code dus vrij kopiëren, aanpassen en verspreiden zonder dat daarvoor betaald hoeft te worden.

Het voordeel van open source software is dat de code vaak beter onderhouden is. Er zijn namelijk veel meer developers die ermee werken. De achterliggende gedachte van ‘open source’ is eigenlijk het ‘sharing is caring’ principe – met z’n allen komen we verder dan alleen. Omdat een hele grote groep mensen de code gebruikt, is de code behalve vaak beter onderhouden, ook vaak innovatiever.

3. Het is gebouwd in PHP

Zojuist vertelden we in de inleiding dat Laravel een PHP web framework is. PHP is een scripttaal waarmee dynamische webpagina’s gemaakt kunnen worden. PHP staat voor PHP Hypertext Preprocessor.

Daarnaast is PHP de meest gebruikte programmeertaal voor websites. Het Content Management Systeem WordPress is bijvoorbeeld in PHP gebouwd.

Concluderend kunnen we Laravel als ‘open-source PHP web framework’ dus als volgt uitleggen:

php laravel

Laravel wordt steeds populairder

Laravel is het meest gebruikte PHP framework op GitHub (het Facebook voor developers). Meer dan 31.500 mensen over de gehele wereld hebben het framework ‘geforked’. Dit betekent iets als het kopiëren en gebruiken van de code, zonder dat het originele project wordt beïnvloed.

De belangrijkste voordelen van Laravel

  • De code waarmee het framework gebouwd is, staat bekend als mooie, simpele en goed leesbare code. Hierdoor zijn applicaties gebouwd in dit framework vaak stabiel, betrouwbaar en een stuk beter te onderhouden en uit te breiden.
  • Dat taken die normaal gesproken veel tijd kosten, worden in Laravel binnen een paar minuten gebouwd doormiddel met voor ingebouwde functies. Dit scheelt ontzettend veel tijd in het ontwikkelproces en bij het onderhouden van de software.
  • Er is gedetailleerde documentatie aanwezig voor developers, en de Laravel community is erg vriendelijk en behulpzaam. Omdat het open source is, is de ontwikkelaar niet afhankelijk van één partij voor de informatie, maar zijn er meer dan 30.000 andere developers die wellicht kunnen helpen.

Wil je meer weten? Wij organiseren Laravel Meetups

Ben je zelf een programmeur en wil je meer weten over programmeren met Laravel? Kom dan eens langs op onze Laravel Meetup! Deze meetup organiseren wij eens in de twee maanden in het Launch Cafe in Groningen.

Als je lid wordt van de groep krijg je een mailtje zodra er weer een nieuwe meetup is gepland.