De grond-, weg- en waterbouwsector (GWW-sector of ook wel infrasector genoemd), zorgt voor de aanleg van onder andere onze wegen, bruggen, kanalen en dijken. Een belangrijke sector waar we als land niet zonder kunnen. Ondanks dat je bij deze sector misschien niet gelijk denkt aan software of apps, is ook voor de GWW-sector digitaliseren een must. Want als er één sector is waar het efficiënt inrichten van werkprocessen, het besparen van tijd en het extreem nauwkeurig omgaan met data en cijfers het verschil maakt, dan is het deze sector wel. Gelukkig kan een app daarbij helpen. Wat de voordelen zijn van een app voor de infrasector, bespreken we hieronder.
1. Efficiënter werken
Bij werkzaamheden in de infrasector is er altijd sprake van een strakke tijdsplanning, mogen er geen fouten worden gemaakt en werken er vaak verschillende partijen samen. Efficiënt (samen)werken is daarom cruciaal. Een app kan uitkomst bieden: zowel op locatie als op het kantoor. Van een planningsapplicatie of een communicatie-portaal tot een handige tool waar op locatie bouwtekeningen opgevraagd kunnen worden, het zijn slechts enkele voorbeelden hoe je met een app werkprocessen efficiënter in kan richten. Daarnaast kan een app je ook helpen bij praktische zaken zoals een urenregistratie. Zo ontwikkelden we voor Avitec (werkzaam in de GWW-sector) een applicatie waarin uren dagelijks geboekt en automatisch gecontroleerd kunnen worden. Deze app koppelden we vervolgens weer aan UNIT4, waardoor de uren gelijk door de salarisadministratie verwerkt kunnen worden.
2. Meer overzicht door software te koppelen
Binnen organisaties worden steeds meer processen gedigitaliseerd. En dat is ook zeker het geval binnen de GWW-sector, denk bijvoorbeeld aan: calculaties, materiaalbeheer, administratie en planning. Door verschillende software aan elkaar te koppelen, zorg je er niet alleen voor dat data op een efficiënte manier uitgewisseld kan worden, je behoudt ook het overzicht en je gaat sneller verbanden zien en patronen herkennen. Deze informatie kun je vervolgens weer inzetten om nog slimmer, sneller en minder foutgevoelig te werken. Hoe dit in de praktijk werkt, lees je bijvoorbeeld in onze case van Koninklijke Sjouke Dijkstra, waarvoor we een app ontwikkelden waarin we hun uren-, werkbon- en dagregistratie, in één applicatie onderbrachten.
3. Digitaal opslaan van data
Als bedrijf krijg je iedere dag te maken met data: van medewerkers, klanten en externe partijen. Deze data wil je op een veilige manier opslaan. Een app slaat alle data automatisch op en het is op ieder gewenst moment op te vragen. Daarnaast zorgt het gedigitaliseerd verwerken van data ervoor dat de foutmarge laag blijft: zeker als er in de app een aantal controlemomenten ingebouwd worden.
4. Gebruiksgemak
Naast alle bovengenoemde functionele voordelen van een app voor de GWW-sector is er nog een groot voordeel aan een app: het wordt er namelijk een stuk gebruiksvriendelijker van. Bijvoorbeeld geen gedoe meer met het invullen van papieren urenbriefjes (en het kwijtraken ervan). Alles kan snel en eenvoudig in de app ingevuld worden en komt altijd op de juiste plek terecht. Door software aan elkaar te koppelen hoeven medewerkers daarnaast ook niet steeds in een ander systeem in te loggen, wat niet alleen de efficiëntie, maar ook het humeur ten goede komt.
Aan de slag?
Is jouw organisatie actief in de GWW-sector? En ben je benieuwd hoe jij je organisatie toekomstbestendiger, efficiënter en winstgevender in kan richten door te digitaliseren? Of heb je misschien zelf al een idee voor een applicatie of software oplossing? We gaan graag vrijblijvend met je in gesprek. Neem gerust contact met ons op of plan een kennismakingsgesprek in.