Als er één wereld voortdurend onderhevig is aan verandering, is het de digitale wereld wel. Door constante technische ontwikkelingen nemen de mogelijkheden toe en verschuiven door de jaren heen onze ‘digitale denkbeelden’. Een goed voorbeeld hiervan is de manier waarop we vandaag de dag tegen CMS systemen aankijken en hoe we content met de wereld delen. ‘Traditionele’ CMS systemen maken steeds vaker plaats voor headless CMS systemen – en die trend lijkt zich alleen maar door te zetten. Maar wat is een headless CMS, waarom is het zo populair, wat zijn de voordelen en hoe kun je als bedrijf of organisatie profiteren van deze ontwikkeling?
Wat is een headless CMS?
Om je goed uit te leggen wat een headless CMS is, nemen we eerst een stapje terug naar het traditionele CMS. Stel je wilt content, denk bijvoorbeeld aan een nieuwsartikel, plaatsen op je WordPress website. Je gaat dan naar de achterkant van je website (de back-end) en voert daar de content in. Vervolgens klik je op de knop ‘publiceren’ en voilà je artikel staat online op je website. Deze manier van beheren en verspreiden van content is jou waarschijnlijk bekend, maar het kan dus ook anders.
Een andere manier om content te beheren en plaatsen is via een headless CMS. In het bovengenoemde voorbeeld is WordPress het CMS waarin de front-end en back-end in één systeem samen opereren. Een headless CMS heeft alleen een back-end. Alle content wordt op een centrale plek opgeslagen en vanuit daar met API’s beschikbaar gesteld aan een client, bijvoorbeeld mobiel, desktop of web. Zo kun je de content vanaf een centrale plek delen op verschillende kanalen.
Voordelen headless CMS
Een systeem zonder ‘head’ met alleen een back-end? Is dat wel een stap vooruit? Voor veel organisaties is dat het zeker: er zijn namelijk veel voordelen verbonden aan een headless CMS. En in veel gevallen is het ook toekomstbestendiger dan klassieke CMS systemen. We gaan hieronder kort op een aantal van deze voordelen in.
Een contenthub
Wanneer je een klein bedrijf hebt en iedere maand een artikeltje online wilt zetten, is een headless CMS voor jou niet noodzakelijk. Maar is je organisatie groter en wil je content tegelijkertijd delen op verschillende kanalen (multi-channel), bijvoorbeeld op je website en je mobiele app? Dan biedt een headless CMS kansen. Hierin wordt namelijk alle content op één vaste plek opgeslagen en vanaf daar met behulp van API’s zichtbaar gemaakt op verschillende kanalen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de front-end van de kanalen zelf. Een headless CMS is als het ware een distributiecentrum van waaruit alle content verspreid wordt: ook wel een ‘contenthub’ genoemd.
Meer creatieve vrijheid voor developers
In traditionele CMS systemen, waarin de back-end en front-end onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn, staat de lay-out van bijvoorbeeld een webpagina grotendeels vast. In een headless CMS, waarin de content centraal opgeslagen staat in de back-end en los staat van de front-end, heb je als developer meer ruimte om het design van de front-end zelf te bepalen: de content is slechts input.
Toekomstbestendig
Binnen bedrijven en organisaties worden er steeds meer digitale processen aan elkaar gekoppeld. Er ontstaat als het ware, zowel binnen organisaties als tussen organisaties, een groot netwerk van digitale diensten vaak aan elkaar gekoppeld met API’s. Headless CMS systemen sluiten naadloos aan op deze ontwikkeling. Doordat alle content centraal opgeslagen staat, kunnen er gemakkelijk met behulp van API’s nieuwe kanalen toegevoegd worden. Dat maakt je digitale omgeving flexibel, schaalbaar en toekomstbestendig.
Heb je vragen over deze blog of ben je benieuwd hoe je jouw digitale omgeving nog slimmer in kunt richten? Onze specialisten geven je hier graag vrijblijvend advies over. Neem gerust contact met ons op of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.