Waarschijnlijk lees je dit artikel om erachter te komen welke transformaties er plaats vinden in jouw industrie en wat voor impact ze zullen hebben op jouw bedrijf. In dit artikel...
What The *beep* is… – een progressive web app?
Goed dat je dit stuk leest, want 2019 wordt het jaar van de progressive web app (PWA). Je kunt dus maar beter goed op de hoogte zijn. Misschien heb je al eens van de term gehoord, of ben je gewoon nieuwsgierig. Wat het ook is, in dit artikel lees je precies wat een PWA is, en wat de voor- en nadelen zijn.
PWattes?
PWA is dus een afkorting voor ‘progressive web app’. De term is de wereld in geholpen door Alex Russel, een engineer voor Google Chrome. Hij schreef er in 2015 al een blogpost over. Maar wat betekent het nou precies?
Een PWA is een webapplicatie. Dat is niets anders dan een app die draait in een website. Twitter is een goed voorbeeld van zo’n webapplicatie. Wat een webapplicatie progressive maakt? Het feit dat een PWA een steeds betere gebruikerservaring kan bieden op basis van de mogelijkheden in de gebruikte browser. Hoe slimmer de browser wordt, hoe slimmer de PWA.
Samengevat betekent het dat een progressive web app prima werkt in de meeste oudere browsers, maar ook gebruik kan maken van nieuwe functionaliteiten in moderne browsers.
De 9 originele eigenschappen van een PWA
Alex Russel deelde in zijn originele blogpost 9 eigenschappen die een PWA uniek maken:
Responsive
Het is 2018, dus dat een PWA responsive is, lijkt ons vanzelfsprekend.
Offline te gebruiken
Een PWA doet het ook zonder internetverbinding.
Voelt als een native app
Een progressive web app ziet eruit en gedraagt zich als een native app.
Altijd up-to-date
Een gebruiker hoeft jouw PWA nooit zelf te updaten.
Veilig
Een PWA gebruikt beveiligde verbindingen om beveiligingsrisico’s te beperken
Makkelijk te ontdekken
Moderne browsers herkennen een PWA vanzelf.
Push-notificaties
Je kunt push-notificaties versturen via een PWA, om zo je gebruikers betrokken te houden.
Te installeren
Een progressive web app is eenvoudig te installeren op je telefoon.
Makkelijk te delen
Je deelt een PWA eenvoudig via een standaard URL.
Wat een PWA verder nog superinteressant maakt, is het feit dat je allerlei API’s van een smartphone kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de camera, locatie of NFC-chip. Zo wordt het gat tussen een native app en een PWA steeds kleiner, tot de native app überhaupt geen toegevoegde waarde meer heeft.
De technische kant: service worker en web app manifest
We willen je niet te veel vermoeien met het technische verhaal achter een PWA, dus we houden het simpel. Er zijn eigenlijk 2 elementen die een PWA nodig heeft om te kunnen werken.
Ten eerste is er de service worker. Dat is een Javascript dat op de achtergrond draait, waarmee je bijvoorbeeld push-notificaties regelt, data offline opslaat en synchroniseert. En het maakt een PWA razendsnel, waardoor de gebruikerservaring dichter bij die van een native app komt.
Daarnaast heb je het web app manifest. Dit is een JSON-bestand dat je gebruikt om bijvoorbeeld het icoon op je smartphone vorm te geven, maar ook het splash screen, de themakleuren en de URL.
Samen zorgen de service worker en het web app manifest er ook voor dat een PWA te installeren is. Wil je meer weten over de technische werking van een PWA? Neem dan even contact met ons op :).
Waarom is 2018 pas het jaar van de PWA?
PWA’s zijn echt helemaal hip. Hoe kan het dan dat het nog niet de nieuwe standaard is? Simpel: Apple wilde nog niet meewerken. PWA’s worden al op zo’n 80% van de Android-apparaten ondersteund, maar Apple heeft zich lange tijd verzet geboden. Inmiddels zijn ze overstag, en vanaf iOS 11.3 worden PWA’s ook door Apple ondersteund. Is dit de definitieve nagel aan de doodskist van de native app?
Gerelateerde artikelen:
- Native apps vs Web apps vs Hybride apps – welke is de beste keuze?
- Links maken tussen een WebView en Native Code
- Een applicatie (laten) ontwikkelen in 7 stappen
- Hoe je in 5 stappen jouw nieuwe app idee test
Dit vind je misschien ook leuk
Digitalisering in de logistiek biedt winst
De trend digitalisering in de logistiek gaat niet alleen over de inzet van social media en het gebruik van Big Data. Om concurrenten een stap voor te blijven is het...
Lean Startup, Agile en Design Thinking: Wat is het verschil?
De termen Lean Startup, Agile en Design Thinking worden door elkaar heen gebruikt en dat maakt het niet gemakkelijk om te communiceren over de processen om software te bouwen. In...
Meest recent
Hoe moet je jouw bedrijfsproces automatiseren?
We hebben het met z’n allen wel steeds over het automatiseren van bedrijfsprocessen, maar waar begin je eigenlijk? Want stel: je hebt de knoop doorgehakt. Je wilt beter en efficiënter...
Case: eindelijk een goede koppeling voor Quooker
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, bestaat Quooker al ruim 30 jaar. Wat begon in een kelder in Rotterdam, is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf dat in 10 landen...
De redenen waarom software van goede kwaliteit onder de streep goedkoper is.
Geld is een belangrijke afweging bij het laten ontwikkelen van software. We denken vaak dat kwaliteit en prijs hand in hand gaan. Echter, bij software ligt dit anders. Wil je...