Een proof of concept, hoe zat het ook alweer? Was dat niet een andere naam voor een prototype? En een prototype is toch weer ongeveer hetzelfde als een pilot? En wat was een MVP nog maar? Wanneer je als ondernemer betrokken raakt bij de ontwikkeling van een nieuw product vliegen deze termen je om de oren. Toch is het goed om te weten dat het zeker geen synoniemen van elkaar zijn en dat ze allemaal een verschillende rol vervullen binnen een ontwikkelproces. In deze blog gaan we specifiek in op de rol van een proof of concept. We bespreken wat het precies is, welke rol het inneemt in een ontwikkelproces en hoe wij binnen beeproger een proof of concept inzetten voor de ontwikkeling van maatwerk software.  

Wat is een proof of concept?

Een proof of concept is één van de stappen van het ontwikkelproces om uiteindelijk tot een product te komen. In een proof of concept wordt eigenlijk de haalbaarheid van een concept of een idee getoetst. Wanneer we softwareontwikkeling als voorbeeld nemen, wordt in deze fase onderzocht of het idee haalbaar is: vaak met een theoretisch onderbouwing. In deze fase – en daar bestaan nog wel eens misverstanden over – wordt dus niet onderzocht hoe een product ontwikkeld moet worden. Je kijkt alleen of het technisch gezien ontwikkeld kan worden.   

Het verschil tussen een proof of concept, een prototype, een pilot en een MVP

Zoals we in de inleiding al aangaven, gaat het hier vaak fout. Alle vier de hierboven genoemde termen zijn namelijk verschillende fases in het ontwikkelproces – en zeker geen synoniemen van elkaar. Tussen de fases bestaat overlap, maar ze hebben wel een vaste volgorde in het ontwikkelproces. Hieronder lichten we ze toe.

Proof of concept

Hier begint het ontwikkelproces mee: er wordt onderzocht of een idee haalbaar is.

Prototype

In een prototype gaan we al een stap verder en wordt het idee in grote lijnen uitgewerkt: vaak in een gesloten omgeving. Het gaat hier nog niet om de details, maar echt om het grotere geheel. 

Pilot

De pilot is weer een stap verder in het ontwikkelproces. Je kunt een pilot het beste zien als een eerste werkbare testversie van een product. In deze fase wordt vaak met een testgroep gewerkt om feedback en suggesties voor aanpassingen te verzamelen. 

MVP

Een MVP (Minimal Viable Product) is het laatste station in de ontwikkelfase. “Een MVP is een vroege, uitgeklede versie van het eindproduct, met het absolute minimum aan functionaliteiten om gevalideerde kennis te verzamelen over het product.”

proof of concept to mvp to product

De rol van een proof of concept binnen beeproger

Binnen beeproger komt een proof of concept aan bod in wat wij noemen de inventarisatiefase, ook wel sprint 0 genoemd. In deze fase gaan we kijken of we jouw probleem, idee of uitdaging kunnen vertalen naar een softwareoplossing. Dit doen we door de mogelijkheden te onderzoeken, maar ook door met elkaar in gesprek te gaan en in te spelen op jouw wensen. Bij ons is een proof of concept niet altijd een afgebakende fase: het is onderdeel van de inventarisatie om tot een goed interactiemodel te komen. Dat laatste kun je het beste zien als een klikbare bouwtekening van jouw software- of app-idee dat we vervolgens weer om kunnen zetten naar een MVP.

Heb je aan de hand van deze blog nog vragen? Wil je bedrijfsprocessen digitaliseren of heb je een goed idee voor een applicatie? We helpen je graag – ook in het creëren van een passende proof of concept. Voor vragen kun je ons bellen of mailen, net als voor het inplannen van een kennismakingsgesprek.