Flutter: Wat is het?

Mobiele gebruikers verwachten dat hun apps er goed uit zien, vloeiend animaties weergeven en perfect presteren. Om dit te bereiken, is het aan developers om nieuwe functies te ontwikkelen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de applicatie. Des te sneller dit geleverd kan worden, des te mooier het is voor de klant.  

Om die reden heeft Google een nieuw framework ontwikkeld. Flutter is het mobiele UI-Framework van Google en biedt ontwikkelaars een snelle manier om native applicaties te ontwikkelen voor iOS en Android. Flutter maakt per device native code, kan sterk gebruik maken van de GPU en heeft ook toegang tot de native functionaliteit van een smartphone. Dit is allemaal mogelijk omdat apps gemaakt in Flutter bestaan uit een enkele codebase.

 

Vijf redenen om Flutter te gebruiken

  1. Flutter is ontwikkeld voor ontwikkelaars die sneller de UI van een applicatie van de grond af willen krijgen. Dankzij ‘Hot Stateful Reload’ is het mogelijk om code te wijzigen en deze in minder dan een seconde tot leven laten komen, zonder dat de State van de app verloren gaat.
  2. Flutter komt standaard met een uitgebreid aanbod aanpasbare widgets, die allemaal ontwikkeld zijn in Google’s reactive framework.
  3. Je kunt Flutter met de populairste ontwikkeltools zoals Visual Studio integreren.
  4. Het geeft je controle over elke pixel op het scherm. Widgets, rendering, animaties en gebaren zijn allemaal ondergebracht onder het framework. Dit maakt het mogelijk om custom designs te maken.
  5. Flutter gaat uit van het Cross Platform principe. Zo kun je er voor kiezen om de app er hetzelfde uit te laten zien op zowel Android als op iOS. Zo voorkom dat je 2 verschillende apps hoeft te maken. Flutter houdt zelf al rekening met platform specifiek gedrag zoals scrolling en navigatie.

 

Dit is het eerste artikel in een onze ‘Flutter Series’. Naarmate de documentatie en toepassingen uitbreiden, zullen wij onze inzichten delen. Wil je graag op de hoogte blijven?  

 

De technische basis van Flutter

De lagen van Flutter

Zoals te zien in de bovenstaande grafiek is Flutter georganiseerd in lagen die op elkaar voortbouwen. Uit het diagram is te herleiden dat de Engine van Flutter ontwikkeld is in C++. Hierdoor wordt ondersteuning aangeboden voor rendering door middel van Google’s Skia bibliotheek. Deze Library wordt ook gebruikt door Google Chrome en Firefox.

Flutter is geschreven in Dart. Deze taal biedt mogelijkheden om onder andere animaties, gebaren en widgets te verwerken. Doordat Flutter gestructureerd is in deze lagen, wordt het voor de ontwikkelaar makkelijker om meer te doen, met minder code.

De term die je het vaakst tegen zal komen is ‘Widgets’. Een Widget is in dit geval de basis van de UI of applicatie. Zoals te zien is in de onderstaande organogram, volgen Widgets een bepaalde hiërarchie waarmee elke Widget deel uitmaakt van een andere Widget en elke Widget alle eigenschappen erft van zijn ouder.

wat is flutter
Widgets Overzicht

 

Conclusie

Flutter is een nieuw Framework met allerlei nieuwe kansen om applicaties nog sneller in de handen van de eindgebruiker te krijgen. Je kunt wijzigingen in de code vrijwel direct bekijken in de applicatie en door middel van Widgets snel een UI creëren.

Mocht je meer informatie willen over deze framework of de voor jouw app, neem dan contact met ons op! Wij kunnen je verder helpen.

Wil je graag op de hoogte blijven van Flutter?  

 

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent