Java is niet alleen een prachtig Indonesisch eiland, maar ook een decennia oude programmeertaal. Misschien kun je nog wel herinneren hoe je vroeger Java, gekenmerkt door het dampende koffiekopje, op je computer moest downloaden om bepaalde apps of websites te gebruiken. Tegenwoordig is dit gelukkig bijna niet meer nodig. Niet omdat het niet meer gebruikt wordt, integendeel, de taal heeft zich door de jaren heen steeds verder ontwikkeld.

vintage java pop up

Java als programmeertaal

Java is ontstaan uit C en C++ en is een object oriented programmeertaal. Dit betekent dat alles in het systeem is aangegeven als object en gebonden wordt aan classes. Vooral bij de realisatie van grote projecten en applicaties is dit voor een ontwikkelaar heel handig. Doordat de taal object oriented is, blijven namelijk ook grote applicaties overzichtelijk en veilig. Dit komt omdat Java alle ingewikkelde weglaat, waardoor je code overzichtelijk, flexibel en abstract blijft. Wat er eigenlijk gebeurt, is dat veel moeilijke elementen worden weggelaten, zodat ontwikkelaars zich hier geen zorgen over hoeven te maken, er minder fouten worden gemaakt en het eindproduct dus veiliger en beter te onderhouden is. Dit verhoogt de algehele productiviteit van de ontwikkelaars die aan hetzelfde project werken.

4 voorkomende toepassingen

Java kan voor een veeltal van toepassingen en projecten gebruikt worden. Toch zijn er 4 toepassingen die het vaakst voorkomen:

  • Mobiele applicaties
  • Webapplicaties
  • Desktop applicaties
  • Embedded systems (in micro controllers)

Vooral voor Android applicaties kan het handig zijn om Java in combinatie met Android SDK te gebruiken. Want door te ontwikkelen met Android SDK kun je zowel de frontend als ook de backend van de applicatie geheel in Java schrijven.

java code

Het verschil tussen Java en PHP

Tussen elke taal zitten verschillen, zo ook tussen Java en PHP. Waar Java vooral object oriented is, ondersteunt PHP ook functional programming. Het grootste voordeel van functional programming is dat je minder kans op bugs hebt, omdat er geen ‘side-effects’ zijn die wel voorkomen bij andere programming paradigms.

Daarnaast werkt Java met een garbage collector, wat ongebruikte stukjes code na verloop van tijd opruimt. Dit vermindert de prestatie van de applicatie, waardoor grotere applicaties gebouwd in deze taal af en toe kunnen gaan haperen.

Tot slot is PHP is een server-side scripting taal en Java een general purpose taal. Dit betekent dat PHP ontworpen is voor automatische taken, zoals je een nieuwe pagina op een website laten zien wanneer je op een knop drukt. Java is ook toepasbaar als server side scripting language. Echter is PHP hier speciaal voor ontworpen en maakt het in dit specifieke geval daardoor de betere taal.

Waar we bij beeproger graag mee werken

Bij beeproger zijn wij, ondanks sommige voordelen van Java, niet echt fan van deze taal. Daarom werken wij bij beeproger in de backend met Laravel. Dit is een modern framework gebaseerd op PHP. Applicaties gebouwd in dit framework zijn vaak stabieler, betrouwbaarder en een stuk beter te onderhouden en uit te breiden, dan applicaties gebouwd in andere talen.

Daarnaast gebruiken we voor de frontend Angular, React, React Native en Flutter, liever dan Java. Dit komt omdat Java voornamelijk gebruikt wordt voor Android applicaties en bij beeproger bouwen wij applicaties die op zowel Android als ook iOS moeten kunnen draaien.

Tot slot

Overweeg je om zelf een app te bouwen of een app te laten maken? Bij beeproger denken we graag met je mee in alle mogelijkheden, zodat we samen een weloverwogen besluit kunnen nemen. Ook als het gaat om het kiezen van de juiste programmeertaal. Neem gerust contact met ons op voor al jouw vragen, wensen en ideeën.