fbpx

Wat is maatwerk software?

Als ondernemer wil je je klanten zo goed mogelijk bedienen en daarbij zo efficiënt mogelijk werken. Daarnaast wil je de data binnen de organisatie zo overzichtelijk mogelijk bewaren. Het kan daarom handig zijn om als organisatie gebruik te maken van software. Maar wat voor software kies je dan? Standaard of maatwerk software? En wat houdt dat dat precies in?

Standaard en maatwerk software

De keuze voor standaard of maatwerk software hangt af van je bedrijf en de reden waarvoor je de software wil gaan aanschaffen.

Standaard software is software die al ontwikkeld is, en wordt ingezet door verschillende bedrijven. Het zijn dus eigenlijk kant-en-klare softwarepakketten die je implementeert om je bedrijfsprocessen te optimaliseren. Bij deze pakketten kan je vaak wel het een en ander laten aansluiten bij de wensen van je bedrijf, maar de functionaliteiten staan in principe vast.

Maatwerk software is daarentegen geheel flexibel. De software wordt op basis van je wensen op maat gemaakt, zodat het volledig aansluit bij de bestaande bedrijfsprocessen. Daarnaast kan het meegroeien met de verandering binnen de organisatie. Je organisatie hoeft zich daardoor niet aan te passen aan de software, de software past zich aan naar jouw bedrijf. Bestaande werkwijzen kunnen blijven bestaan, de processen worden alleen efficiënter.

Lees meer over hoe maatwerk software bijdraagt aan het concurrentie voordeel

Wil je dat de software wordt afgestemd op je bedrijfsprocessen? Dan is het laten ontwikkelen van maatwerk software dus een geschikte keuze.

Hoe werkt maatwerk software? 

Een ontwikkelaar maakt een programma dat kan worden gebruikt door je organisatie. Dat kan bijvoorbeeld een webapplicatie, mobiele app of koppeling zijn. Het programma wordt gemaakt op basis van de wensen en processen van je bedrijf. Je bepaalt dus zelf welke functionaliteiten je wil gaan gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos: je kunt bestaande systemen aan elkaar koppelen of bestaande software uitbreiden naar jouw wensen. 

De voordelen van maatwerk software

Het werken met maatwerk software heeft verschillende voordelen:

  • Het sluit naadloos aan bij de organisatie

Bij het ontwikkelen van maatwerk software kunnen alle wensen en behoeften van een organisatie worden meegenomen. Hierdoor sluit het naadloos aan bij de bedrijfsprocessen.

  • Het groeit mee met de organisatie

Veranderen er processen binnen het bedrijf? Geen probleem! De software kan hierop aangepast worden. Zo blijft het altijd up-to-date.

  • Je betaalt voor wat je daadwerkelijk gaat gebruiken.

Hoewel standaard software soms een makkelijk optie lijkt, zitten er vaak functies in die je als organisatie niet gebruikt. Bij maatwerk software bepaal je als opdrachtgever zelf welke functies er gaan komen. Zo betaal je alleen voor de functies die je ook daadwerkelijk gaat gebruiken. 

  • Overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.

Doordat je alleen de functies kiest die je als organisatie ook daadwerkelijk gaat gebruiken, blijft het programma overzichtelijk en gebruiksvriendelijk.

  • Concurrentievoordeel

Door maatwerk software kan je als bedrijf kiezen voor bepaalde unieke functionaliteiten en werkwijzen. Daarmee kan je je onderscheiden van concurrenten.

 

Laat maatwerksoftware voor je maken

Overweeg je het laten ontwikkelen van maatwerk software? Of heb je een bepaald idee over een mogelijk programma of een bepaalde applicatie? Beeproger kan je daarbij helpen. Wij bouwen of verbeteren programma’s in alle soorten en maten, waarbij jouw wensen en ideeën centraal staan. 

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent