De kans is groot dat de term PHP jou niet vreemd in de oren klinkt. Bij beeproger werken onze developers dagelijks met PHP. Hierdoor kennen en beheersen ze de taal tot in de kleinste technische details. Maar om niet verzeild te raken in een al te technisch verhaal, gaan we in deze blog juist proberen om op een begrijpelijke manier uit te leggen wat PHP is, wat de taal bijzonder maakt en voor welke toepassingen het geschikt is. 

PHP in een paar zinnen 

De afkorting PHP stond oorspronkelijk voor ‘Personal Home Page’, maar wordt tegenwoordig ‘PHP Hypertext Preprocessor’ genoemd. Het is een open-source scripttaal die wordt gebruikt bij het maken van dynamische websites en webapplicaties. Het is een veelgebruikte scripttaal en ligt bijvoorbeeld aan de basis van grote platforms zoals WordPress, Magento en Joomla. PHP is een zogeheten ‘server side’ scripttaal, dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot JavaScript, wat een ‘client side’ scripttaal is.  

Het verschil tussen statische en dynamische websites 

Om te begrijpen wat PHP is en wat het doet, is het belangrijk om eerst het verschil tussen statische en dynamische websites goed te begrijpen. PHP wordt namelijk vooral gebruikt voor het ontwikkelen van dynamische websites, applicaties of onderdelen daarvan. Voor statische toepassingen wordt bijvoorbeeld HTML gebruikt. Bij een statische website of onderdeel daarvan zijn alle pagina’s al opgebouwd voordat de bezoeker de website opvraagt en hoeft de server niet aangesproken te worden. Bij dynamische websites is er sprake van server-side rendering en worden de pagina pas opgebouwd als de bezoeker de pagina bezoekt en loopt de informatieverwerking dus altijd via een server. Hierdoor kan er realtime informatie toegevoegd en gelijk op de webpagina verwerkt worden, wat de website ‘dynamisch’ maakt.    

Het is eigenlijk net een broodje gezond bestellen 

Om het te simplificeren, vertalen we het naar een praktijkvoorbeeld in een hele andere context: stel je staat bij de bakker en wilt een broodje gezond bestellen. In de vitrine liggen een aantal broodjes die al netjes klaargemaakt zijn. Deze kun je vergelijken met statische websites: kant-en-klaar, snel, gemakkelijk, maar niet aanpasbaar. Maar je kunt je broodje ook door een medewerker van de bakkerij laten maken: “Ik wil er graag wat extra ei op en tomaat hoef ik niet hoor”. In tegenstelling tot het broodje in de vitrine kun je hier door input te geven, zelf bepalen hoe je broodje gezond eruit komt te zien. Deze informatieverwerking kun je vergelijken met een dynamische website of applicatie: de informatie moet namelijk altijd via de serveerster (de server) lopen. Dat kan wat langer duren, maar je hebt dan wel een broodje naar wens.    

PHP als taal 

Om je precies uit te leggen hoe PHP als taal werkt, kunnen we nog wel duizend blogs schrijven. Het is namelijk een zeer uitgebreide taal met veel mogelijkheden en functies. Maar heel in het kort komt het er op neer dat je binnen PHP werkt met zogeheten statements: dit kun je het beste zien als instructies die je meegeeft in de code. Om bijvoorbeeld de tekst: ‘welkom op onze website’ op een webpagina te tonen, gebruik je het statement ‘echo’, gevolgd door de tekst. Dit statement zorgt ervoor dat de tekst (in PHP-taal een string genoemd) op de website wordt getoond. 

wat is php?

Waarvoor gebruiken we PHP? 

Zoals we al eerder besproken wordt PHP vooral gebruikt voor het maken van dynamische websites en applicaties. Dit zijn websites waarbij realtime updates van groot belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan een website of app met het weerbericht: dit moet dynamisch zijn, want de informatie verandert voortdurend. Binnen beeproger hebben we veel kennis en ervaring met PHP. We gebruiken namelijk Laravel als framework voor het ontwikkelen van onze software en dat is een zogeheten ‘open-source PHP framework’. Ook weten we wat er nodig is om uitdagingen en wensen van klanten te vertalen naar dynamische software-oplossingen.   

Ben je als organisatie benieuwd hoe je met behulp van PHP jouw bedrijfsomgeving slimmer in kan richten? Onze specialisten geven je hier graag vrijblijvend advies over. Neem gerust contact met ons op of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.