Bij beeproger zeggen we vaak “leren door te doen”, maar hoe ziet zoiets er in de praktijk uit? Hoe zorg je ervoor dat je niet urenlang blijft prutsen op dezelfde problemen of onderwerpen, maar juist leert van feedback? Eén manier hiervan is validated learning, ofwel gevalideerd leren. In dit artikel gaan we dieper in op de betekenis van validated learning, hoe je het toepast en hoe wij dit binnen beeproger toepassen bij het creëren van maatwerk oplossingen.

Wat houdt het in?

Wanneer je een nieuw product wilt gaan ontwikkelen, doe je dit vaak op basis van aannames en inschattingen van de behoefte van jouw klant. Om er echter achter te komen waar de daadwerkelijke behoeftes liggen, kan je validated learning toepassen. Validated learning is de methode om op basis van data erachter te komen waar jouw klanten behoefte aan hebben. Met deze data kan je namelijk veel nauwkeuriger en gerichter werken en dus iets ontwikkelen waar mensen echt behoefte aan hebben. Deze data haal je uit de MVP, een minimum viable product. Als je hier meer over zou willen weten, dan raad ik je aan deze eerdere blog van ons te lezen.

Hoe pas je validated learning algemeen toe?

Validated learning wordt vooral veel toegepast binnen de scrum methode, maar ook organisaties met andere werkwijzen, die bijvoorbeeld meer agile werken, passen validated learning toe. Met een MVP kan je het gebruik van het product meten en kun je gevalideerd leren over de successen of verliezen binnen verschillende onderdelen van het product. Van de feedback die je hierop krijgt, kan je leren. En zo kan je schakelen en aanpassingen maken, om een product te creëren wat voldoet aan de wensen en verwachtingen van de klant.

In onderstaande figuur kun je die hoe validated learning er precies uitziet. Opvallend is dat validated learning eigenlijk niet eindig is. Wanneer je een idee hebt, zul je dat om moeten zetten tot een product, om dit vervolgens te testen bij een groep mensen. De feedback die hierop terugkomt, zul je dan analyseren en verwerken. Dit leidt tot een nieuw idee, wat vervolgens weer op dezelfde manier gebouwd, getest en geanalyseerd kan worden. Voor de doorontwikkeling kan je bijvoorbeeld bèta-testen, waarbij slechts een kleine groep mensen eerst een nieuwe feature krijgt. Zo kan je eerst zien welke feedback deze feature krijgt van deze groep, voor je dit breed implementeert. Dit voorkomt verspilling van resources en zorgt voor een passende oplossing.

zo werkt validated learning

Hoe passen wij binnen beeproger validated learning toe?

Ook binnen beeproger passen we gevalideerd leren toe. Wij werken in drie fases. De eerste fase is de inventarisatiefase, waarin we jouw idee, probleem of uitdaging gaan vertalen naar een softwareconcept. Dit doen we in een zogeheten interactiemodel. Je kunt dit het beste zien als een klikbare bouwtekening van jouw software- of app-idee. Ook hierop heeft de klant ruimte om feedback te geven, waardoor wij vervolgens weer aanpassingen kunnen maken, om een zo goed mogelijk plan te hebben voor we verder gaan in de volgende fase.

De tweede fase is de projectfase. In deze fase gaan we het interactiemodel omzetten in een Minimum Viable Product. We ontwikkelen deze MVP in sprints. Dit zijn korte periodes waarin we op een systematische wijze de applicatie of de software steeds verder ontwikkelen. Onze sprints bestaan altijd uit dezelfde fases. De eerste fase is de ontwikkelfase waarin we 2 weken gaan bouwen aan de software of app. Daarna volgt er een testfase waarin we samen met jou gaan testen of alles goed werkt en waar verbeterpunten zitten. Nadat we alle feedback verwerkt hebben, gaan we weer terug naar de ontwikkelfase om een nieuwe functie te bouwen. Dit proces kun je ook wel zien als gevalideerd leren.

De laatste fase is de doorontwikkelfase. Deze fase wordt bereikt na het afronden van de MVP. In deze fase winnen we feedback van gebruikers in om slimme verbeteringen aan te brengen of handige functionaliteiten toe te voegen – wederom validated learning.

Conclusie

Gevalideerd leren wordt gebruikt in scrum en agile werkmethodes. Ook binnen beeproger werken we agile en vinden we het heel belangrijk te leren van de feedback van onze klanten. Alleen met jouw input kunnen we het product blijven verbeteren en jouw wensen realiseren. Wil je meer weten over hoe wij bijvoorbeeld validated learning toepassen binnen onze projecten? Bekijk dan ons werk, en met name de case over SW Vastgoedverbetering. Hier gaan we dieper in op de nauwe samenwerking die wij met onze klanten hebben, hoe wij leren van feedback en hoe wij dat verwerken om zo tot een innovatieve digitale oplossing te komen.