fbpx

Wat kenmerkt innovatieve organisaties?

‘Je bedrijf innoveren,’ dat klinkt positief. Toch zien organisaties vaak op tegen innoveren. Vooral de investeringen in tijd en geld zorgen ervoor dat organisaties kiezen voor bestaande oplossingen voor hun problemen of ideeën, ten opzichte van een oplossing op maat. Ook is er de misvatting dat sommige organisatie niet geschikt zijn om te innoveren. Dat is een misverstand! 

Er is niet één bepaald type organisatie waarbij innoveren een kans van slagen heeft. Elke organisatie kan succesvol innoveren. Maar er zijn wel kenmerken die kunnen helpen om het innovatieproces te doen slagen. In deze blog leggen we uit waar je rekening mee moet houden.

Innovatie is een vernieuwing en dat kan van alles zijn! Benieuwd wat? Lees onze blog Innoveren om te concurreren

Waarom innoveren?

Innoveren kan je bedrijf veel opleveren. Werkwijzen kunnen efficiënter worden en je concurrentievoordeel neemt toe. Door vanuit de kracht van je organisatie te innoveren, kan je net dat stukje extra verzorgen, en je unieke werkwijze behouden. Daarnaast bespaart een innovatie op den duur geld.

Kenmerken van innovatieve organisaties

We zien vaak dat het woord innovatie in verband wordt gebracht met creativiteit. Dit kan organisaties, die zich niet per se als creatief beschouwen, afschrikken. Innovatie hoeft niet per se creatief te zijn, of een gehele nieuwe uitvinding. Innovatie kan ook een kleine, logische aanpassing zijn in het productieproces. En daarom kan elk bedrijf innoveren, als je maar wil! 

Kost dat tijd? Is het ingewikkeld? Wat moet je daarvoor overhebben? De volgende kenmerken en eigenschappen helpen zeker mee als het gaat om innoveren: 

  •  Durvend 

De drempel voor een innovatie kan soms best hoog zijn. Durven is dan de eerste stap. Durf je ideeën naar buiten te brengen, buiten de gebaande wegen te kijken en risico te nemen. Niemand weet misschien waar je gaat komen, maar zonder deze eerste stap kom je überhaupt nergens

  • Ruimdenkend en nieuwsgierig

Een innovatie vraagt om een open houding. Think outside the box klinkt cliché, maar is wel waar. Gedraag je niet vastgeroest, maar kijk verder en breder dan de bestaande oplossingen.

  • Optimistisch en doorzettend

Een succesvolle innovatie gaat niet altijd zonder slag of stoot. Stress of negativiteit horen er tijdens het proces af en toe bij. Dan is het belangrijk om niet zomaar op te geven. Als doemdenker gaat het lastig worden, vooral als je een team moet begeleiden tijdens de innovatie. Optimisme en doorzetten is dan nodig, als is het soms alleen om de rest van het team positief te houden.

  • Doelgericht 

Hou je bedrijfsdoelen voor ogen. Wil je kwaliteit leveren? Ga daar dan niet in snijden tijdens de innovatie. De innovatie moet aansluiten bij de doelen van de organisatie. Dat zorgt ervoor dat je een heldere visie, en voorkomt voor alle partijen onduidelijkheden tijdens het proces. 

  • Realistisch 

Dit klinkt misschien tegenstrijdig met het ruimdenkende, maar het is belangrijk om realistisch te zijn. Weet wat je voor ogen hebt en dat dat te behalen is. En durf daar ook een tijdsinvestering voor doen. Innoveren kan niet in één middag. 

Innoveren met Beeproger

Heb je bepaalde ideeën over een innovatie? Ben je op zoek naar een (nieuwe) webapplicatie, mobiele app of software? Bij beeproger denken we graag met je mee over de mogelijkheden. Wij bouwen of verbeteren programma’s in alle soorten en maten, waarbij jouw wensen en ideeën centraal staan.

 

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent