Vorig jaar werden er bijna 28.000 nieuwe IT-vacatures geplaatst bovenop de ruim 33.000 nog openstaande IT-vacatures, blijkt uit cijfers van het UWV. Van al deze vacatures blijft meer dan driekwart langdurig openstaan. Dit is slecht nieuws voor werkgevers die op zoek zijn naar IT’ers: met name goede developers zijn bijna niet te vinden. Voor werknemers daarentegen biedt deze krapte op de IT-arbeidsmarkt ook kansen. Want als er één sector is waar je met de juiste vaardigheden vandaag nog aan de slag kunt, is het de IT-branche wel. Met deze kennis in het achterhoofd zijn er dan ook steeds meer mensen die denken, ‘leren programmeren, is dat niet iets voor mij?’ Maar waar begin je en is het mogelijk om zelf te leren programmeren? In deze blog nemen we de mogelijkheden met je door en geven we je alvast een aantal handige tips mee.

Welke programmeertaal wil je leren?

Wanneer je wilt leren programmeren, kom je er al snel achter dat er niet één vaste programmeertaal bestaat, maar een hele rits talen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: PHP, Laravel, Java, JavaScript, C#, C++ en Python. Moet je al deze talen beheersen als developer? Nee, gelukkig niet! Sterker nog, we adviseren je zelfs om met één taal te beginnen. Voor welke taal je kiest, hangt heel erg af van jouw persoonlijke doelen en interesses: lijkt het je bijvoorbeeld leuk om een website of app te bouwen of werk je liever aan machine learning? Onderzoek dus eerst welke taal het beste matcht bij jouw doelstellingen en ga daarmee aan de slag. Wanneer je vervolgens één taal beheerst – en geloof ons, dat kost genoeg tijd – kun je gemakkelijker andere talen leren. Want ondanks dat programmeertalen zeker van elkaar verschillen, is de basis (als het ware de ‘grammatica’) vaak grotendeels hetzelfde.

Zelf leren programmeren

Kun je zelf leren programmeren? In principe is het antwoord op deze vraag ‘ja’. Maar we plaatsen er wel een flinke kanttekening bij: leren programmeren vergt namelijk veel geduld, doorzettingsvermogen en motivatie. Online is er ontzettend veel (gratis) les- en oefenmateriaal te vinden en ook YouTube is een bron van kennis op programmeergebied. Via deze kanalen kun je een goede basiskennis opbouwen. Als je eenmaal een goede basis hebt, kun je ervoor kiezen om een cursus, een bootcamp, een traineeship of een (deeltijd)opleiding te volgen. Dit hoeft niet, maar wees je er wel van bewust dat de stap van basiskennis naar daadwerkelijk zelfstandig leren programmeren wel groot is. Een lesprogramma en hulp van ervaren docenten, zullen dit proces zeker versnellen. 

Ook binnen beeproger lopen een aantal levende bewijzen rond dat je programmeren, met de juiste inzet, zelf kunt leren. Neem bijvoorbeeld Nart die in 2014 vluchtte vanuit Syrië en via een baan als accountant en grafisch vormgever, uiteindelijk via veel zelfstudie en met behulp van de Coding Bootcamp van CodeGorilla, bij beeproger aan de slag ging als developer. Of Lennert die als websitebouwer bij een reclamebureau de overstap maakte naar beeproger en zich bij ons in een paar jaar tijd ontwikkelde tot full stack developer.

Bij beeproger leren programmeren

Binnen beeproger helpen en begeleiden we graag mensen die willen leren programmeren. Dit doen we onder andere in de vorm van stageplekken voor IT-studenten en een speciaal programma voor universitaire studenten die geïnteresseerd zijn om te leren programmeren. Daarnaast mag je ons altijd een open sollicitatie sturen waarin je toelicht waarom je graag bij ons wilt komen werken en wat je ons te bieden hebt. Voor al deze vacatures geldt: basiskennis is belangrijk, maar je hoeft zeker niet alles te kunnen. Als je over de juiste kwaliteiten beschikt en openstaat om veel te leren, helpen wij je graag verder.

Heb je vragen of ben je benieuwd of beeproger iets voor jou kan betekenen? Bekijk eens onze vacatures of neem gerust contact met ons op.