fbpx

Zo bepaal je de functionaliteiten van je app

In de wereld van app-ontwikkeling is alles mogelijk. De grootste beperkende factoren zijn altijd hetzelfde: tijd en geld. Als je daar genoeg van hebt, kunnen we alles bouwen wat je wilt. Maar voor iedereen die wél gebonden is aan een budget of een tijdspad, is het belangrijk om keuzes te maken in de functionaliteiten die je app nodig heb. Eh, heeft. In dit artikel leg ik je uit hoe je dat doet.

Het begin: bepaal je MVP

Je MVP is je Minimum Viable Product. Wat heeft je app op z’n minst nodig om levensvatbaar te zijn? Vaak is het al lastig zat om dit te bepalen. Waarschijnlijk zijn er binnen je bedrijf al veel ideeën over hoe je app eruit moet zien en heb je al een uitgebreide lijst functionaliteiten voordat je überhaupt een ontwikkelaar gevonden hebt.

What the *beep* is een MVP?

Als je die lijst bekijkt, staan er vaak veel meer wants dan needs op. Dat komt omdat het veel leuker is om na te denken wat er allemaal mogelijk is dan wat je écht nodig hebt. Voor een MVP is het belangrijk dat je een goed onderscheid maakt tussen beide soorten functionaliteiten.  Dat doe je door jezelf de volgende vragen te stellen.

Wie zijn je gebruikers en welk probleem wil je voor ze oplossen?

Een van de grootste valkuilen in app-ontwikkeling, is dat je denkt te weten wat je klant wil. Natuurlijk heb je vaak wel een goed idee, maar de enige die echt weet wat ‘ie van je app verwacht, is de gebruiker zelf. Als het even kan, vraag je het ze zelf.

Maar misschien heb je geen tijd, zin of geld om een uitgebreid onderzoek te doen naar de wensen van je klanten. Doe dan je best om je zo veel mogelijk in je klant te verplaatsen, te bedenken wie ze zijn en welk probleem jouw app voor ze moet oplossen.

Check de concurrentie

Beter goed gejat, dan slecht bedacht. In dit geval wil je niets jatten, maar het kan nooit kwaad om te kijken of er apps zijn met vergelijkbare functionaliteiten. Het is waarschijnlijk niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden.

Verplaats je ook hier weer in je gebruiker, zodat je kunt bedenken wat voor jouw klanten wel of niet goed werkt. Probeer je eigen mening erbuiten te laten, omdat je meestal te veel beïnvloed wordt door je eigen kennis en ervaring.

Prioriteer de functionaliteiten op een backlog

Als je een lijst met functionaliteiten hebt opgesteld, is het tijd om te prioriteren. Zo’n lijst met functionaliteiten is een backlog, en degene die verantwoordelijk is voor de prioritering is de product owner. Je prioriteert op volgorde van belangrijkheid. Bovenaan staan de noodzakelijke functionaliteiten, verder naar onderen vind je de functionaliteiten die leuk zijn om te hebben als er tijd en geld over is. Zo zorg je ervoor dat de focus tijdens het hele project in orde blijft.

Tijd om te shoppen

Is het duidelijk welke functionaliteiten je app minimaal nodig heeft? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een partij die de app kan bouwen waar je van droomt. Is dit verhaal nog iets te ingewikkeld? Er zijn genoeg partijen die je kunnen helpen met het opstellen van je backlog. Wij, bijvoorbeeld?

Gerelateerde artikelen:

Dit vind je misschien ook leuk

Meest recent