Er zijn nieuwe bedrijven die in staat zijn om een gevestigd businessmodel compleet te veranderen. Zo bezit Booking.com geen hotels en Uber geen auto’s en toch bieden zij via een internetplatform hun diensten aan. Zou er daarom ook geld gedoneerd kunnen worden zonder het zelf te bezitten? Ewan Scholte, inmiddels eigenaar van Goodr, dacht van wel. Maar had geen idee hoe hij zijn innovatieve idee technisch zou moeten realiseren, totdat hij John Sportel, CCO van beeproger, ontmoette.

Wie is Goodr?

Goodr heeft de maatschappelijke ambitie om de wereld een stukje beter te maken. Van de waarde die een advertentie voor een adverteerder heeft doneren zij 75% van de advertentie-inkomsten aan drie projecten; bomen, plasticsoep en voedsel. De funding tool Goodr is voor de gebruiker gratis en de gebruikers die Goodr installeren kiezen zelf het project waaraan zij willen doneren. “Zorg gratis en automatisch voor het planten van bomen, simpelweg door online te zijn”, valt op hun website terug te lezen. Wil je nou precies weten hoe het werkt, kijk dan ook naar de inspirerende animatievideo op de homepage van Goodr.

De uitdaging van Ewan

Het idee van Ewan ontstond toen hij enkele jaren geleden de Sustainable Development Goals van de VN onder ogen kreeg. Daarin staan doelen omschreven, bijvoorbeeld om in 2030 honger uit de wereld te hebben, maar ook het hebben van schoner water en een betere luchtkwaliteit. “Online verdienmodellen bedenken en van niets iets maken, vond ik altijd al interessant,” legt Ewan als jonge, ambitieuze ondernemer uit. Maar hoe komt van het idee om geld te doneren, zonder het zelf te bezitten, een echt werkend funding product? Allereerst zou Ewan een gebruiksvriendelijke tooling moeten bouwen om een groep van duurzame gebruikers aan te trekken. Daarnaast moest er een manier gevonden worden waardoor de advertentie-inkomsten automatisch naar de goede doelen zouden gaan.

Het contact ontstond door social listening

De manier waarop klantrelaties ontstaan, is ook sterk veranderd; het aanbellen en bellen wordt steeds vaker vervangen door eerst contact te leggen via social media. John Sportel, business coach en CCO bij beeproger, begrijpt dit als geen ander. Hij reageerde op een LinkedIn bericht van Ewan. Het contact was gelegd vanuit een vraagstelling van Ewan en ze besloten met elkaar een kop koffie te drinken. 

“John heeft mij vanaf het eerste moment niet alleen geholpen met het ontwikkelen van de applicaties voor gebruikers en adverteerders, maar vooral ook de business rol op zich genomen en meegedacht met het laten ontstaan van mijn bedrijf. Dat maatwerk denken, is wat beeproger zo typerend maakt.”

Ewan Scholte

De op maat gemaakte oplossing

Aan de klantzijde heeft het development team van beeproger een Goodr Chrome Extensie gebouwd waarmee gebruikers door het surfen op internet gratis hun favoriete goede doelen kunnen steunen met een paar muisklikken. Doordat gebruikers een profiel aanmaken, kan het team van Goodr de individuele interessegebieden koppelen aan het aanbod van de diverse adverteerders. Deze privacygevoelige informatie blijft overigens anoniem. Met de adverteerder worden geen gebruikersgegevens uitgewisseld. Maar er is nog een ander voordeel voor de gebruiker; Goodr blokkeert de tracking van andere advertenties en zorgt alleen dat advertenties in beeld komen waarbij het geld naar goede doelen gaat. Daarnaast werd er een platform gemaakt waardoor de inkomsten van de deelnemende adverteerders worden omgezet in bijvoorbeeld het planten van een boom. “beeproger koppelde de ontbrekende technische schakels van mijn idee aan elkaar, zodat mijn bedrijf van start kon gaan,” sluit Ewan af. Door deze extensie kan iedereen op een laagdrempelige manier bijdragen aan het verduurzamen van de planeet en zo onze gezamenlijke levenskwaliteit verbeteren.

Resultaten

  • Een verdienmodel die een bijdrage levert aan een betere wereld.
  • Gebruikers die duurzaamheid belangrijk vinden kunnen projecten binnen enkele minuten steunen.
  • Eenvoudig geld doneren zonder zelf geld te bezitten.
  • Adverteerders komen op basis van gebruikersprofielen bij de juiste doelgroep terecht.
  • Een nieuw sponsorconcept wat repliceerbaar is, zelfs over de hele wereld.

De ambitie van Goodr

Ewan Scholte is op zoek naar organisaties die maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk vinden en dit via advertenties onder de aandacht willen brengen. Ook heeft hij inmiddels de aandacht van grote organisaties die extra donaties kunnen gebruiken, zoals Unicef. Zijn ambitie is om meerdere doelen uit de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties te gaan ondersteunen. Hij wil op korte termijn groeien naar 100.000 gebruikers in Nederland. Hij is ervan overtuigd, dat deze manier van doneren meer oplevert, dan geld langs de deur ophalen. beeproger is hij dankbaar. Vooral omdat er een revolutionair nieuwe manier gevonden is om geld te doneren die ongetwijfeld over onze nationale landsgrenzen zal gaan. Booking.com en Uber deden dat immers ook.

Doneer wat je niet hebt, maar wat van grote betekenis is. Samen sterk zijn en ergens voor staan. De afgelopen tijd heeft duidelijk gemaakt dat mensen daar best goed in zijn. Steun daarom het Goodr initiatief en schrijf je in om het geld wat je zelf niet hebt te doneren voor een betere wereld. Download hier de Chrome extensie.

De volgende Uber of Booking in je hoofd? Wij realiseren het. Neem contact met ons op om jouw concept alvast met ons te bespreken.