Dat tijd een grote invloed heeft op moderne technische ontwikkelingen is ons allen waarschijnlijk niet onbekend. Binnen slechts enkele jaren zijn mobiele telefoons dermate doorontwikkeld, dat ze ondertussen van grote invloed zijn op ons dagelijks leven, zowel privé als in ons werk. Zoals ook bij de asbestinventarisatie van Aveco de Bondt. In 2017 besloot Aveco de Bondt contact op te nemen met beeproger om zo een moderne inventarisatie tool te ontwikkelen om de opsporing en in het bijzonder de vastlegging van asbest te vereenvoudigen. In deze case nemen we je graag mee in dit proces.

Over Aveco de Bondt

Aveco de Bondt is een onafhankelijk ingenieursbedrijf, waarvan de afdeling Bestaand Vastgoed zich onder andere bezig houdt met de inventarisatie en verwijdering van asbest. Daarnaast houden ze zich bezig advisering, coördinatie en begeleiding van alle werkzaamheden met betrekking tot het slopen, transformeren en/of renoveren van een gebouw, inclusief alle werkzaamheden die daar direct mee verband mee houden.

De oorsprong van Aveco de Bondt is terug te leiden naar 1969. Echter, de fusie die wij heden ten dagen kennen, komt pas in 2001 tot stand. Een ding is zeker, sinds de oprichting van Aveco de Bondt is dit de gevestigde partij voor al jouw vraagstukken rondom bouw, ruimte, milieu en infrastructuur. Al meer dan 50 jaar staan honderden medewerkers voor opdrachtgevers klaar mee te denken in allerlei vraagstukken.

Het vraagstuk: een asbest inventarisatie tool

Door de enorme groei die Aveco de Bondt heeft doorgemaakt in de loop der jaren, was er behoefte naar vernieuwde software. De afdeling Bestaand Vastgoed gebruikte tot die tijd een standaard softwarepakket, welke op een gegeven moment ontoereikend werd. Met het bestaande pakket was het nodig veel dingen handmatig meermaals in te voeren, wat natuurlijk enorm tijds- en arbeidsintensief was en de kans op fouten vergroot.

De tool die Aveco de Bondt wilde ontwikkelen, zou dit proces makkelijker moeten maken. Door onder andere de foto’s van de asbestinventarisatie direct te uploaden en te verwerken in een rapportage en middels interfaces andere processen automatisch in gang te zetten. Deze automatisering zou dan direct tijdwinst en kostenbesparing opleveren.

Waarom beeproger?

Om deze inventarisatie tool te realiseren kwam Aveco de Bondt bij beeproger terecht. Wij bouwen al flink wat jaren aan verschillende software om processen te digitaliseren en optimaliseren. De vraag om een asbestinventarisatie tool te bouwen kwam daarom aan precies het juiste adres. En daarom zijn Aveco de Bondt en beeproger in 2017 de samenwerking aangegaan om deze inventarisatie tool te ontwikkelen.

Het ontwikkelproces

De grote invloed van tijd en technologische ontwikkelingen is precies dat wat dit project kenmerkt. Toen Aveco de Bondt contact met ons opnam om software te ontwikkelen, waren er aanvankelijk hele andere oplossingen uitgedacht.

Tijdens de inventarisatie maakt de Deskundig Inventariseerder Asbest (DIA) vele foto’s om te lokaliseren waar de asbest zich bevindt. Deze foto’s moeten dan op een platform geplaatst worden, waar vervolgens een rapport van wordt gemaakt. Klinkt eenvoudig, maar om een allesomvattende tool te creëren, moet er aan veel gedacht worden.

Een aantal overwonnen obstakels

Ten eerste waren de mobile devices vroeger nog niet zo uitmuntend als nu. Daarom keken we in eerste instantie naar een omzetting van de foto’s van de digitale camera naar een tablet. Echter, naarmate de tijd verstreek, werden de mobiele telefoons steeds groter en de camera’s steeds beter. Hierdoor gaven de DIA’s uiteindelijk aan dat zij de voorkeur hadden voor een goede, grote telefoon, ten opzichte van een tablet. Dit had natuurlijk invloed op de ontwikkelde software, welke in eerste instantie gebouwd was voor tablets.

Vervolgens stuitten we op nog twee problemen met betrekking tot de foto’s. Doordat in eerste instantie de voorkeur lag aan het uploaden van de originele en dus grote bestanden, was dit een uitdaging voor de applicatie als ook voor de server. Daarnaast moest de app ook offline te gebruiken zijn, omdat niet altijd op elke locatie de verbinding optimaal is. Dit betekent dat in de app de foto’s ook nog eens offline opgeslagen zouden moeten kunnen worden.

Om deze problemen op te lossen, is er gekozen voor het lokaal opslaan van de foto’s, net zo lang totdat er verbinding wordt gemaakt. En daarna, tijdens het exporteren, worden de foto’s in de applicatie en in het rapport uiteindelijk toch verkleind. De originele en grote bestanden worden separaat opgeslagen, zodat het altijd mogelijk is deze terug te zoeken.

Mede door de invloed van tijd en technologie, zijn we tot een mooi product gekomen. De inventarisatie applicatie is al geruime tijd in gebruik, tot genoegen van de DIA’s.

Wat staat er voor de toekomst gepland?

Naar volle tevredenheid wordt de app gebruikt, echter betekent dit niet dat deze ook voor goed af is. Er is altijd ruimte voor optimalisatie en het bijschaven van processen. Door voortschrijdend inzicht en een steeds veranderende digitale omgeving, blijken er in de praktijk altijd dingen te zijn die niet voorspeld konden worden.

Daarom staan voor de toekomst nog twee projectideeën in de steigers. Ten eerste zou Aveco de Bondt naast de asbestinventarisatie ook het proces van de lucht- en risicobeoordeling van asbestverontreiniging willen digitaliseren. De realisatie hiervan hangt echter af van de projecten die zij in de toekomst zullen krijgen. Asbestverontreinigingen worden namelijk slechts bij een klein percentage inventarisaties aangetroffen. Daarnaast is de invoer van de data hiervan makkelijker. Dit betekent dat de te behalen winst hierop veel kleiner is, waardoor de overweging dit te realiseren nog besproken wordt.

Ten tweede wil Aveco de Bondt een rapportagetool laten ontwikkelen om bij te houden hoe lang DIA’s blootgesteld worden aan asbest. Maar ook dit hangt af van toekomstige ontwikkelingen.

Hoe heeft beeproger Aveco de Bondt kunnen helpen?

 • Vereenvoudiging
  Door het inzetten van deze inventarisatie tool is het proces vele malen vereenvoudigd.
 • Minder foutkansen
  Door de automatisering van de processen, is de foutmarge gigantisch teruggedrongen. Cijfers hoeven niet meer meermaals handmatig in verschillende programma’s ingevoerd te worden.
 • Overzichtelijke rapportage
  Vervolgens wordt er een rapportage aangemaakt die actueel en overzichtelijk is, zodat gelijk duidelijk is wat de stand van zaken is.
 • Efficiënter
  Door het inzetten van deze tool, wordt er veel efficiënter gewerkt.
 • Kostenbesparing
  Door de reductie van tijd en tools, blijft er onder de streep veel meer over.
 • Gemak en betrokkenheid
  De DIA’s ondervinden direct voordelen in hun dagelijkse werkzaamheden van de tool, wat voor meer betrokkenheid zorgt.

Zou Aveco de Bondt beeproger aanbevelen?

Ten laatste vroegen wij Aveco de Bondt of zij ons zouden aanbevelen. Dat antwoord was volmondig ja. Ondanks dat dit traject een aantal jaar heeft geduurd, stonden wij altijd voor elkaar klaar. Aveco de Bondt stond open voor de suggesties van beeproger en door actief samen te werken, zijn we tot een mooie inventarisatie tool gekomen.

Flexibiliteit staat bij ons altijd op de eerste plaats. Wij vinden het belangrijk mee te denken in de processen en wensen van de klant, zodat we een tool kunnen maken die ook echt veelvuldig gebruikt zal worden. Wil je meer weten over hoe je succesvol kunt innoveren en digitaliseren? Bekijk dan eens deze blog waarin we ingaan op de 8 ingrediënten voor succesvolle transformatie en innovatie.

Liever gelijk bespreken wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op, wij denken graag met je mee.