Als organisatie heb je vast al eens voor de keuze gestaan: een standaard softwarepakket of toch kiezen voor maatwerk software? De keuze is eigenlijk eenvoudig: je kiest voor maatwerk software wanneer standaard software je probleem of uitdaging niet oplost of wanneer je zoekt naar specifieke functionaliteiten aan de hand van de wensen en doelstellingen van jouw organisatie.

We vertellen je graag over de mogelijkheden van maatwerk software voor jouw organisatie.

Het verschil tussen maatwerk en standaard software

Standaard software is software die al ontwikkeld is, en wordt ingezet door verschillende bedrijven. Het zijn dus eigenlijk kant-en-klare softwarepakketten die je implementeert om je bedrijfsprocessen te optimaliseren. Bij deze pakketten kan je vaak wel het een en ander laten aansluiten bij de wensen van je bedrijf, maar de functionaliteiten staan in principe vast.

Maatwerk software is daarentegen geheel flexibel. De software wordt op basis van je wensen op maat gemaakt, zodat het volledig aansluit bij de bestaande bedrijfsprocessen. Daarnaast kan het meegroeien met de verandering binnen de organisatie. Je organisatie hoeft zich daardoor niet aan te passen aan de software, de software past zich aan naar jouw bedrijf. Bestaande werkwijzen kunnen blijven bestaan, de processen worden alleen efficiënter. Bij beeproger ontwikkelen we alle denkbare software op maat. Wij geloven erin dat software op maat laten maken – zeker op lange termijn – de beste keuze is. Ieder bedrijf is namelijk uniek en daar hoort unieke, op maat gemaakte software bij.

Wat is maatwerk software?

Onder maatwerk software verstaan we alle vormen van software die buiten de standaard softwarepakketten vallen: van mobiele- en webapplicaties tot Progressive Web Apps en het koppelen van software. In tegenstelling tot standaard software, staan bij maatwerk software de wensen, doelstellingen of problemen van de klant centraal en dat vormt het uitgangspunt voor de ontwikkeling van de software. 

Wil je een idee krijgen van onze digitale oplossingen? Bekijk dan eens onze oplossingen pagina, hier vind je meer informatie over bijvoorbeeld urenregistratie- en planning apps tot inventarisatie software en CRM-systemen, wij ontwikkelen het op maat.

5 voordelen van maatwerk software voor jouw organisatie

Software op maat laten maken, heeft een aantal interessante voordelen voor organisaties. Hieronder lichten we er vijf kort toe. 

1. Efficiënter werken

Door bedrijfsprocessen te automatiseren, zeker taken die voorheen handmatig gebeurden, boek je veel tijdwinst. Daarnaast is een investering in maatwerk software altijd een investering in gebruiksvriendelijkheid. Dit samen zorgt ervoor dat processen binnen jouw bedrijf efficiënter verlopen.       

2. Toekomstbestendigheid

Een ander groot voordeel van software op maat is dat het eenvoudig aangepast kan worden. Wanneer je bijvoorbeeld in de toekomst een extra functie aan je software toe wilt voegen, is dat geen probleem. De software kan zo meegroeien met jouw bedrijf. 

3. Betaal voor wat je gebruikt 

Het is een misvatting dat standaard software per definitie goedkoper is dan op maat gemaakte software. Het nadeel aan standaard software is namelijk dat je vaak betaalt voor functies die je niet gebruikt, maar die ook niet uitgezet kunnen worden. Bij maatwerk software ontwikkelen we alleen de functies die ook daadwerkelijk belangrijk voor jouw bedrijf zijn. 

4. Concurrentievoordeel 

Bij de ontwikkeling van maatwerk software voegen we unieke functionaliteiten toe. Daarmee maak je niet alleen het werkproces van je werknemers aangenamer, je klanten zullen er ook van onder de indruk zijn en zo blijf je je concurrenten altijd een stap voor.   

5. Slimme software koppelingen  

Organisaties die veel verschillende standaard softwarepakketten gebruiken, lopen vaak tegen hetzelfde probleem aan: de verschillende software communiceert niet met elkaar. Wij kijken liever naar jouw bedrijf en al je software als geheel en onderzoeken waar kansen liggen om software te koppelen. Door software slim te koppelen, kun je meerdere taken in één systeem uitvoeren. 

Waarom beeproger?

Op zoek naar software op maat? Wij helpen je graag. Door de jaren heen hebben we veel maatwerk software voor onze klanten mogen ontwikkelen en koppelen. Omdat we in veel verschillende branches actief zijn geweest, hebben we vaak snel een goed beeld van je organisatie. Aan de hand van eerdere cases laten we je graag zien wat er mogelijk is. Wij zijn daarnaast bekend met de nieuwste technieken en gaan geen software-uitdaging uit de weg.   

Ondanks dat we IT bedrijf zijn, staat bij ons de gebruiker en de klant centraal, niet de techniek. Jouw wens en doelstelling vertalen we dan pas naar een complex digitaal product. Door te luisteren naar de klant en de eindgebruiker, weten we al jaren succesvol het verschil te maken. 

Kosten maatwerk software 

Veel ondernemers verwachten dat maatwerk software per definitie duurder is dan standaard software, maar dat is zeker niet altijd het geval. Het voordeel van maatwerk software is dat je alleen betaalt voor de functies die je daadwerkelijk gebruikt. Daarnaast laat op maat gemaakte software processen in jouw bedrijf sneller en efficiënter verlopen en dit levert uiteindelijk winst op. Het is dan vaak ook niet de vraag of maatwerk software zich terugbetaalt, maar eerder hoe snel het gebeurt. 

Er bestaan helaas geen vaste tarieven voor maatwerk software, maar we kunnen al wel in een eerste gesprek een goede inschatting maken van de kosten. Als we door de eerste fase van inventarisatie zijn, kunnen we zelfs een specifieke offerte opstellen, zodat je precies weet welke investering nodig is voor jouw nieuwe software.

Interessant?

Overweeg je het laten ontwikkelen van maatwerk software? Of heb je een bepaald idee over een mogelijk programma of een bepaalde applicatie? Beeproger kan je daarbij helpen. Wij bouwen of verbeteren programma’s in alle soorten en maten, waarbij jouw wensen en ideeën centraal staan. Bel ons vrijblijvend en we bespreken graag wat we voor elkaar kunnen doen.