‘Asbest’, we hebben er allemaal van gehoord en we weten gelukkig tegenwoordig ook dat het een gevaarlijke stof is voor onze gezondheid. De stof zit onder andere verwerkt in golfplaten, afvoerbuizen, vensterbanken, maar bijvoorbeeld ook in bloembakken. In kleine hoeveelheden kan het geen kwaad om deze vezel binnen te krijgen, sterker nog: we ademen allemaal weleens asbest in. Maar wanneer iemand langdurig blootgesteld wordt aan asbest en langere tijd veel van deze vezels inademt, lopen de gezondheidsrisico’s op en kan asbest zelfs kanker veroorzaken. Terwijl we vroeger weinig wisten over de gezondheidsrisico’s van asbest, weten we nu gelukkig veel meer. Er wordt tegenwoordig dan ook streng toezicht gehouden op de aanwezigheid van asbest en het saneren daarvan. Dit gebeurt onder andere met Het Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS), dit is een webapplicatie waarin alle informatie rondom asbest, het toezicht erop en het verwijderen ervan, opgeslagen staat.

Hieronder gaan we verder in op het LAVS en de voordelen van deze webapplicatie. Ook leggen we je uit waar beeproger in dit verhaal om de hoek komt kijken: bij het maken van slimme koppelingen tussen bestaande software en LAVS.  

Wat is LAVS?

Het Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS) is een webapplicatie voor iedereen die werkzaam is binnen de ‘asbestbranche’. Ben je werkzaam binnen deze keten, dan ben je verplicht om deze applicatie te gebruiken. Gebruikers kunnen alleen inloggen met een zogeheten eHerkenningstoegangscode.

Hoe het in de praktijk werkt? Stel een opdrachtgever, bijvoorbeeld de eigenaar van een pand, wil dit pand laten slopen. Wanneer het gaat om een gebouw dat voor 1994 gebouwd is, moet er een asbestinventarisatie uitgevoerd worden. Een inventariseerder moet het gebouw controleren op de aanwezigheid van asbest. Wanneer er asbest aanwezig is, dient dit door een hiervoor gecertificeerde aannemer verwijderd te worden. Als laatste vindt er een eindinspectie plaats. Je kunt je voorstellen dat er gedurende dit hele proces veel informatie verzameld wordt. Al deze informatie wordt opgeslagen in de LAVS webapplicatie.   

Partijen die werken met LAVS:

  • Opdrachtgevers
  • Inventariseerders
  • Verwijderaars
  • Toezichthouders
  • Eindinspectie

Voordelen LAVS  

1. Eén verzamelpunt voor alle informatie

Alle informatie die van belang is bij het inventariseren, verwijderen en inspecteren van asbest wordt centraal opgeslagen. 

2. Eén systeem voor alle betrokken partijen

Alle betrokken partijen hebben toegang tot de LAVS webapplicatie. Zo kan iedereen snel de informatie uit de applicatie halen die voor hem of haar van belang is.

3. Koppeling mogelijk met eigen systeem

De partij die gebruik maakt van het LAVS kan dit koppelen aan zijn eigen software. Zo hoeft de eindgebruiker niet in verschillende systemen te werken wat de efficiëntie van het werkproces verhoogt.

LAVS koppelen aan bestaande software

Zoals hierboven al aangegeven kan LAVS gekoppeld worden aan bestaande software. beeproger helpt klanten daar graag bij. Hoe zoiets in de praktijk werkt, kunnen we je het beste uitleggen aan de hand van een van onze cases. We ontwikkelden namelijk een applicatie voor Aveco de Bondt, een onafhankelijk ingenieursbedrijf dat zich onder andere bezig houdt met de inventarisatie en verwijdering van asbest. Binnen de door ons ontwikkelde applicatie is het bijvoorbeeld mogelijk om met een telefoon een foto te maken van de asbestinventarisatie en deze direct te uploaden naar de app. Ook kunnen er automatisch verschillende processen in gang gezet worden. Eén van die processen is het doorsturen van de gewenste informatie naar het LAVS. Zo kan er tijdens de inventarisatie snel en efficiënt vanuit één systeem gewerkt worden – wel zo handig.

Zelf ook een applicatie laten ontwikkelen of gebruik je al bestaande software en wil je dit op een gebruiksvriendelijke manier gekoppeld hebben aan de LAVS software? Neem dan gerust contact ons op, we helpen je graag.   

Werkwijze beeproger

In onze werkwijze staan persoonlijk contact en nauwe samenwerking centraal en zoeken we altijd naar een oplossing waar onze kennis en jouw doelstellingen samenkomen. Meer informatie over onze werkwijze vind je op onze werkwijze pagina.

1. Inventarisatie

In deze eerste fase gaan we samen om tafel om je wensen en doelstellingen in kaart te brengen. Aan de hand daarvan kijken we hoe we LAVS slim kunnen integreren in je bestaande software.

2. Voorstel

In de fase erna maken we een voorstel. Daarin beschrijven we uitgebreid wat we gaan doen en hoeveel tijd dit gaat kosten.

3. Software koppelen

Wanneer er een akkoord is, gaat een team specialisten voor je aan de slag om de koppeling met LAVS te realiseren. We werken in de vorm van sprints met feedbackrondes. Stap voor stap werken we zo toe naar een maatwerkoplossing voor jouw bedrijfssoftware.

4. Onderhouden

De koppeling met LAVS is succesvol voltooid. Alle software heeft, om goed te blijven functioneren, onderhoud nodig. Veel van onze klanten kiezen daarom voor een Service, Onderhoud & Support pakket.

Interessant?

Benieuwd naar de mogelijkheden, gelijk aan de slag, of gewoon een bakje koffie drinken en elkaar leren kennen? Wij gaan graag met je in gesprek! Laat hieronder jouw gegevens achter, of bel of mail ons gerust.