Je eigen applicatie ontwikkelen, zonder hulp van programmeurs, door eenvoudigweg de juiste elementen naar de juiste plek te slepen. Dat klinkt veel organisaties als muziek in de oren. No code en low code ontwikkelplatforms zijn dan ook snel groeiende en ook de grote merken zoals Microsoft, Google en Salesforce blijven niet achter. In deze blog leggen we je uit wat no code en low code precies is en wat de mogelijkheden zijn. Maar we gaan ook in op de nadelen en beantwoorden de vraag of het ontwikkelen van een applicatie zonder programmeurs en code niet net iets te mooi om waar te zijn is.  

Wat is no code en wat is low code? 

No code

No code verwijst naar alle ontwikkelplatforms waar je zonder code een applicatie kan bouwen. Met behulp van een gebruiksvriendelijke interface kun je verschillende elementen aan je applicatie toevoegen, door ze bijvoorbeeld naar de juiste plaats te slepen (‘drag and drop’). Het biedt mogelijkheden om snel een eenvoudige applicatie in elkaar te zetten zonder kennis van code. Wanneer we de vergelijking trekken met het bouwen en inrichten van een huis kun je het als volgt zien: het ontwerp en de indeling van het huis staat al vast, jij hoeft alleen nog maar te bepalen waar elementen zoals een badkamer of een keuken geplaatst worden.   

Low code

Terwijl er bij no code helemaal geen code komt kijken, heb je binnen low code wel de mogelijkheid om zelf code te schrijven. Net als bij no code kun je werken met vaste elementen, maar deze kun je nog wel (gedeeltelijk) aanpassen. Hier is dus in tegenstelling tot no code wel de nodige IT-kennis voor nodig. Als we het bouwen en inrichten van een huis weer als metafoor gebruiken, kun je hier bijvoorbeeld wel de hoogte van je keukenblad of de kleur van je muur bepalen, terwijl dat met no code niet kan.   

De voordelen

Zoals hierboven al aangehaald is één van de grootste voordelen van no code en low code dat je niet hoeft te programmeren en dus zonder veel IT-kennis jouw eigen applicatie kan bouwen. Een applicatie ontwikkelen zonder code te schrijven is niet alleen gemakkelijker, het bespaart je ook veel tijd. Een extra voordeel van low code is dat je je applicatie nog wel kan finetunen waar nodig. Ook staan no code en low code ontwikkelplatforms bekend om hun zeer gebruiksvriendelijke user interfaces met intuïtieve functionaliteiten.         

De nadelen

Vliegensvlug een geweldige applicatie in elkaar zetten zonder kennis van code: het klinkt bijna te mooi om waar te zijn en dat is misschien ook wel zo. Voor het bouwen van eenvoudige applicaties kan het uitkomst bieden, maar wanneer je bepaalde standaardfuncties wilt wijzigen of aanpassen, is dit niet mogelijk of erg lastig in een no code of low code ontwikkelomgeving. Een ander nadeel is dat no code en low code in eerste instantie een financieel aantrekkelijke optie lijkt: het kost je immers weinig tijd en je hoeft geen programmeurs in te huren. Maar toch is het in veel gevallen niet per se de goedkoopste optie. Je moet namelijk licenties kopen voor gebruikers en zeker wanneer het aantal gebruikers toeneemt, kan dit aardig in de papieren lopen.        

Een laatste nadeel waar je misschien niet gelijk aan denkt, maar wat wel belangrijk is om te weten: je bent gebonden aan en afhankelijk van je gekozen no code of low code platform. Misschien gaat jouw app wel 10 jaar mee, maar wat als jouw platform over een jaar plotseling stopt met bestaan? 

Hoe wij van beeproger over no code en low code denken

Wij denken dat no code en low code zeker kansen bieden, met name voor partijen die snel een eenvoudige applicatie zonder complexe functies op willen zetten. Maar we geloven niet dat het ooit maatwerk, in code geschreven, software zal vervangen. Denk maar aan het voorbeeld van het huis: wij ontwerpen, bouwen en richten een huis helemaal op maat in naar wens van een klant. Dat kan simpelweg niet in een low code of no code ontwikkelomgeving. En natuurlijk gebruiken wij vanuit het framework waar wij in werken (Laravel) voorgedefiniëerde elementen, maar het blijft áltijd maatwerk. En daar zit ook precies onze kracht.        

Twijfel je wat voor jou de beste optie is om je applicatie te ontwikkelen of wil je meer weten over de mogelijkheden van maatwerk software? Neem gerust contact met ons op of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.