Als organisatie heb je vast al eens voor de keuze gestaan: een standaard softwarepakket of toch kiezen voor maatwerk software? De keuze is eigenlijk eenvoudig: je kiest voor maatwerk software wanneer standaard software je probleem of uitdaging niet oplost of wanneer je zoekt naar specifieke functionaliteiten aan de hand van de wensen en doelstellingen van jouw organisatie.
Het verschil tussen maatwerk en standaard software
Wat is standaard software?
Standaard software is software die al ontwikkeld is, en wordt ingezet door verschillende bedrijven. Het zijn dus eigenlijk kant-en-klare softwarepakketten die je implementeert om je bedrijfsprocessen te optimaliseren. Bij deze pakketten kan je vaak wel het een en ander laten aansluiten bij de wensen van je bedrijf, maar de functionaliteiten staan in principe vast.
Wat is maatwerk software?
Maatwerk software is daarentegen geheel flexibel. De software wordt op basis van je wensen op maat gemaakt, zodat het volledig aansluit bij de bestaande bedrijfsprocessen. Daarnaast kan het meegroeien met de verandering binnen de organisatie. Je organisatie hoeft zich daardoor niet aan te passen aan de software, de software past zich aan naar jouw bedrijf. Bestaande werkwijzen kunnen blijven bestaan, de processen worden alleen efficiënter. Bij beeproger ontwikkelen we alle denkbare software op maat. Wij geloven erin dat software op maat laten maken – zeker op lange termijn – de beste keuze is. Ieder bedrijf is namelijk uniek en daar hoort unieke, op maat gemaakte software bij.
Wil je een idee krijgen van onze digitale oplossingen? Bekijk dan eens onze oplossingen pagina. Van urenregistratie– en planning apps tot inventarisatie software en CRM-systemen, wij zetten jouw wens om in een handige applicatie of digitaal product.
Kun je software ook nabouwen?
Software nabouwen is met maatwerk software ook een optie. Dit houdt in dat je je software over laat nemen door beeproger, zodat je hierop verder kunt bouwen. Software overnemen of nabouwen klinkt misschien simpel, maar in de realiteit is dit vaak nog vrij complex. Gelukkig hebben we bij beeproger al veel ervaring met het overnemen of nabouwen van software. Dit doen we aan de hand van drie stappen.
1. Kennismaking
Zoals altijd bij beeproger begint een samenwerking met een kop koffie en een goed gesprek. We horen graag waar jouw organisatie nu op softwaregebied tegenaan loopt, wat je graag anders ziet en we zijn benieuwd naar je wensen en doelstellingen voor de toekomst. Na zo’n eerste gesprek laten we jou weten of we je kunnen helpen en horen we graag of je een goed gevoel bij ons hebt en aan de slag wilt.
2. Software overzetten naar ons eigen systeem
Wanneer we met elkaar samen gaan werken, beginnen we met de ‘code review’. Wanneer we de software over kunnen nemen, geven we je aan wat er precies moet gebeuren om dit te realiseren en doen we suggesties wat er anders (en beter) kan. Daarna kunnen we de software overzetten op ons eigen systeem. Om teleurstelling alvast te voorkomen: we gaan live met je oude softwareoplossing en er is nu nog niets gedaan aan (door)ontwikkeling.
3. Doorontwikkelen
Het goede nieuws is dat we na het voltooien van de eerste fases een basis hebben staan waar we op door kunnen ontwikkelen. In de doorontwikkel fase bouwen we de software opnieuw op in het Laravel framework: een framework met veel (doorgroei)mogelijkheden, waar we veel kennis van hebben. We maken dan een compleet nieuw ontwerp voor je software, waarin we al je software wensen opnemen en deze vertalen naar slimme functionaliteiten.
Door te kiezen voor software op maat is het dus ook mogelijk om je software na te laten bouwen. Terwijl wanneer je kiest voor een standaard pakket, moet je jouw werkwijzen conformeren aan een bestaand systeem.
De voordelen van maatwerk software ten opzichte van standaard software
Zoals we hierboven ook al schreven is op maat gemaakte software veel flexibeler dan standaard software. Maar dat is niet het enige voordeel, denk bijvoorbeeld ook aan de volgende dingen.
- Betaal voor wat je gebruikt: Door te kiezen voor maatwerk, hoef je niet overvolle software pakketten met eindeloos veel onnodige functies te betalen. Integendeel, je betaalt alleen voor wat je daadwerkelijk nodig hebt.
- Concurrentievoordeel: Iedere organisatie is uniek. Jouw aanpak, jouw werkwijze en jouw processen zorgen ervoor dat je jezelf onderscheidt van concurrentie. Wanneer je jouw processen gaat conformeren aan standaard software, kan dit concurrentievoordeel verloren gaan. Kijk liever naar hoe jij jouw unieke processen verder kunt optimaliseren met software op maat.
- Efficiënter werken: Door bedrijfsprocessen te automatiseren, zeker taken die voorheen handmatig gebeurden, boek je veel tijdwinst. En je weet wat ze zeggen: tijd is geld.
- Gebruiksgemak: Maar efficiëntie en verhoogd rendement zijn niet enkel redenen om te investeren in digitalisering. Door processen te digitaliseren werken jouw werknemers veel prettiger. Zoals één van onze klanten ooit zei: “Wij investeren ook in digitalisering, omdat we jonge generaties willen aantrekken en behouden binnen onze organisatie. Alleen zo kunnen we verzekeren dat we in de toekomst nog bestaansrecht hebben.”
- Toekomstbestendigheid: Tot slot maakt digitalisering je organisatie niet alleen toekomstbestendig door gebruiksgemak. Door te kiezen voor software op maat kun je in de toekomst extra functies aan je software toevoegen. Je bent daarvoor niet afhankelijk van de pakketten die standaard software leveren. Maatwerk software kan meegroeien met jouw bedrijf.
Wat verwachten wij van jou tijdens het ontwikkelen?
Wij denken mee met de klant, dat is duidelijk. Maar wij verwachten ook wat van jou.
Het ontwikkelen van de software gebeurt bij beeproger niet door één persoon, maar door toegewijd team van ontwikkelaars. Daarnaast heeft de klant ook een belangrijke rol. Tijdens deze ontwikkelfase houden we namelijk graag nauw contact met jou. Zo kunnen we er zeker van zijn dat de wensen goed doorgevoerd worden. Door de regelmatige updates kunnen we snel bijsturen als dat nodig blijkt te zijn. Dit zorgt voor minder fouten of miscommunicatie tijdens het proces, wat resulteert in een sterk eindproduct. Omdat het ontwikkelen van software op maat niet onmiddellijk gebouwd is, verwachten wij ook van jouw zijde toewijding in middelen en tijd. Het is belangrijk dat er iemand in jouw organisatie die verantwoordelijk op zich wil nemen en daar ook de tijd voor vrij kan maken. In een recente case SW Vastgoedverbetering, kun je gedetailleerd teruglezen welke toewijding er van je verwacht wordt.
Zo laat je software ontwikkelen
Het bouwen van software, of liever gezegd het laten bouwen ervan, gaat aan de hand van een vast proces. Eerst moet je duidelijk je doel voor ogen hebben. Welk proces wil je automatiseren? Welke winst hoop je hiermee te boeken? Wie moet de software uiteindelijk gaan gebruiken? Soms kan het lastig zijn deze dingen allemaal vooraf in kaart te brengen. Wij merken bij onze klanten dat ze het daarom fijn vinden wanneer wij actief met ze meedenken in dit proces.
Wanneer je je doel duidelijk hebt, moet je bepalen voor welk platform je het wilt gaan gebruiken. Denk aan mobiel of web, of native of hybride. We hebben een blog geschreven wat nog veel uitgebreider op deze verschillen ingaat.
Nadat je je doel en je platform hebt bepaald, is het tijd om wat meer de diepte in te duiken. Bij beeproger bepalen we samen met jou welke functionaliteiten jouw applicatie nodig heeft en hoe verschillende datastromen samen moeten komen. Dit wordt dan allemaal duidelijk omschreven in zogenoemde user stories. Op onze werkwijze pagina kun je hier meer over lezen. User stories zijn cruciaal bij het laten ontwikkelen van software, want daarmee weet de developer precies wat hij moet bouwen.
Tot slot is het tijd om jouw wensen om te zetten in code en een bruikbare applicatie, die jij vervolgens kunt testen. Uit dit testen zullen waarschijnlijk nieuwe inzichten en ideeën komen, die wij in de volgende ontwikkelfase kunnen uitwerken. Het ontwikkelen van software is eigenlijk een continu herhalend proces van uitdenken, bouwen, testen en opnieuw.
Lees ook de blog “Een applicatie (laten) ontwikkelen in 7 stappen” om meer te weten te komen over het complete ontwikkelproces.
Kosten maatwerk software
Veel ondernemers verwachten dat maatwerk software per definitie duurder is dan standaard software, maar dat is zeker niet altijd het geval. Het voordeel van maatwerk software is dat je alleen betaalt voor de functies die je daadwerkelijk gebruikt. Daarnaast laat op maat gemaakte software processen in jouw bedrijf sneller en efficiënter verlopen en dit levert uiteindelijk winst op. Het is dan vaak ook niet de vraag of maatwerk software zich terugbetaalt, maar eerder hoe snel het gebeurt.
Er bestaan helaas geen vaste tarieven voor maatwerk software, maar we kunnen al wel in een eerste gesprek een goede inschatting maken van de kosten. Als we door de eerste fase van inventarisatie zijn, kunnen we zelfs een specifieke offerte opstellen, zodat je precies weet welke investering nodig is voor jouw nieuwe software.
Wanneer je hier meer over wilt weten, raden we je aan om ook de blog “Hoeveel kost het om een app te laten maken?” te lezen.
Innoveren doe je samen
Ben jij er net zo van overtuigd dat maatwerk software jouw organisatie verder zal helpen als wij? Dan zijn wij een goede match. Bij beeproger helpen we je graag met de ontwikkeling van jouw ideale software. Dit doen we vanuit de overtuiging dat je innoveren en digitaliseren samen doet. Kom met ons in contact, dan vertellen we je meer over wat we concreet voor jou en jouw organisatie kunnen betekenen.