Case: de controlepost-app van VVN

Veilig Verkeer Nederland is een landelijke vereniging met veel vrijwilligers. Hun doel is om de verkeersveiligheid te bevorderen, vooral voor kwetsbare groepen als kinderen en ouderen. Dat doen ze bijvoorbeeld door demonstraties op scholen, BOB-campagnes op festivals of de bekende spandoeken als de scholen weer begonnen zijn. Daarnaast is er natuurlijk het verkeersexamen voor basisschoolleerlingen. Het beoordelen en verwerken van de gegevens is nu een stuk makkelijker geworden, dankzij de controlepost-app.

1
het probleem

Marijcke de Groot, projectleider Verkeersexamen bij VVN, vertelt over het probleem waar ze tegenaan liepen: “Het verkeersexamen wordt door vrijwilligers georganiseerd. Vaak doen ze dat voor een hele gemeente, dan gaat het al snel om meer dan 500 kinderen. Het beoordelen van al deze kinderen en het verwerken van die gegevens kostte ontzettend veel tijd. Alles werd handmatig bijgehouden en daarna overgezet in Excel. Dat kon vast slimmer, dachten we!”

Daar komt bij dat VVN vanuit de overheid een taak heeft om te rapporteren over de verkeersveiligheid en kennis te ontwikkelen over het verbeteren ervan. Door de verschillende manieren van rapporteren was het helaas lastig om de data inzichtelijk te krijgen. “En we wilden dat het voor de vrijwilligers makkelijker werd om alles over te dragen”.

Probleem Case: de controlepost-app van VVN

2
de oplossing

Het werd een moderne en gebruiksvriendelijke app voor smartphone en tablet. Marijcke vertelt: “Het is voor vrijwilligers heel eenvoudig om het examen in te richten. Na het inloggen kunnen ze controlepunten toevoegen en per controlepunt aangeven waar de controleurs op moeten letten. Door ze te laten kiezen uit een lijst met 20 punten, zorgen we voor uniformiteit over het hele land. Dit maakt het makkelijker om te leren van de beschikbare data”.

De controleurs, vaak ouders van de deelnemende kinderen, downloaden de app en loggen in. Het systeem gaat aan het werk: locatie, datum, de te controleren verrichtingen en de startnummers staan klaar. Met het zetten van een paar vinkjes checkt de controleur hoe de kinderen het doen.

“Na het examen worden de gegevens direct geüpload en zijn de gegevens direct beschikbaar”, vertelt Marijcke. “Het is makkelijk, heel snel en er is geen gedoe meer met het verzamelen van papieren lijsten. En als klap op de vuurpijl krijgen de kinderen ook sneller de uitslag!”

Resultaat Case: de controlepost-app van VVN

3
het resultaat

De app is vorig jaar voor het eerst gebruikt. Er zijn toen ruim 11.000 kinderen beoordeeld via de app. Ook dit jaar zien ze bij VVN een stijging in het gebruik van de app. Marijcke: “Nu is het zaak om de app nog meer bekendheid te geven. Daarom geven we demo’s in het land, om te laten zien hoe goed het werkt. En we werken samen met beeproger aan een versie die ook voor individuele scholen te gebruiken is. Dat is handig, omdat we niet overal vrijwilligers hebben maar wel zo veel mogelijk kinderen verkeersexamen willen laten doen.”

Over de samenwerking kan Marijcke kort zijn: “Die was helemaal goed. Ik ben heel tevreden, het is een prachtig product geworden. Wat ik erg waardeer, is dat ze bij beeproger goed meedenken. Bijvoorbeeld over het behouden van de data bij een app-update. Bij kleine problemen in het veld reageren ze ook snel.”

Nu zitten we elke week in een video call om de app verder door te ontwikkelen. “Vanwege de reistijd is het jammer dat je elkaar niet altijd in het echt kunt zien, maar op deze manier is het ook prima samenwerken. Op naar de volgende versie!”

Resultaat Case: de controlepost-app van VVN