Case: Planningsapplicatie voor Sterk Heiwerken

Sterk Heiwerken is dé funderingsspecialist. Door damwanden te trillen, drukken of heien zorgen zij er bijvoorbeeld voor dat kademuren langs havens geplaatst worden, oevers langs kanalen beschermd worden of dijken worden verstevigd. (Benieuwd hoe dat eruit ziet? Bekijk dan eens hun Facebook account).

Sterk houdt zich bezig met het hele proces rondom funderen: van calculatie, ontwerp en voorbereiding tot uitvoering.

Voor hen bouwden we een planningsapplicatie, waarmee medewerkers real-time inzicht krijgen in wanneer en waar de machines gereserveerd zijn. En dat was hard nodig.

Waarom? Daar vertelt Dennis Leeuwerke, Manager Projecten bij Sterk, ons hieronder alles over.

1
het probleem

Zonder geschikte machine kan het werk niet uitgevoerd worden, en dus zijn de machines in elke fase van het proces de leidende factor. Voorheen werd de planning van de machines nog op fysieke, metalen planborden vastgelegd.

Dennis vertelt: “Bovendien hebben we twee vestigingen. We gingen op die verschillende vestigingen steeds meer samenwerken. Om ervoor te zorgen dat iedereen goed op de hoogte was van de meest recente planning moesten we elkaar over en weer bellen. Je kunt je voorstellen dat dat niet bepaald handig werkte.”

Probleem Case: Planningsapplicatie voor Sterk Heiwerken

2
de oplossing

Hoog tijd voor verandering dus. De mannen van Sterk kwamen al snel op het idee om een app te laten ontwikkelen die inzicht geeft in de planning van de machines. Zodat elke medewerker – van de calculator die bij de klant zit tot de werkvoorbereider – in real-time kan zien welke machine op welk moment beschikbaar is.

Aan de hand van de eisen en wensen maakten we een ontwerp gemaakt voor een webapplicatie. We kozen voor een webapplicatie omdat de app vooral gebruikt zou worden door medewerkers op kantoor – via desktop of tablet. Samen besloten we de app eerst zo eenvoudig mogelijk te houden, met alleen de belangrijkste functionaliteiten. De app kan dan in een later stadium verder ontwikkeld worden aan de hand van gebruikersfeedback.

“Om te voorkomen dat we constant allerlei nieuwe functionaliteiten gingen toevoegen, hebben we het project samen heel goed omkaderd”, vertelt Dennis. “Daarbij is goed rekening gehouden met onze wensen. Als we alsnog een extra functionaliteit wilden toevoegen werd vooraf duidelijk doorgegeven met welke kosten we rekening moesten houden. Dat werkte erg transparant“.

Resultaat Case: Planningsapplicatie voor Sterk Heiwerken

3
het resultaat

Het resultaat is een webapplicatie met de volgende functionaliteiten:

 • Een real-time kalender waarin iedereen (met een account) op elk moment kan zien welke machines op welk moment gereserveerd of beschikbaar zijn;
 • Elke medewerker kan een evenement aanmaken, waarin hij of zij aangeeft:
  • Onder welke afdeling het evenement valt;
  • Welke machine daarvoor gereserveerd moet worden;
  • Onder welk project dit evenement valt (de project data wordt automatisch vanuit Exact Globe gehaald);
  • Wat de begin- en einddata van het evenement zijn;
  • Wat de werkzaamheden zijn (damwand zetten, hijsen, heien, etc.)
  • Wie de uitvoerder is.

Wij bouwden de webapplicatie in Laravel. Daarnaast zorgt de koppeling met Exact Globe ervoor dat de evenementen eenvoudig gekoppeld kunnen worden met de projecten die in het Exact Systeem staan.

“We werken er nu ongeveer zes maanden mee en de ervaringen zijn positief”, vertelt Dennis.

“De app doet wat we ervan verwachten: het scheelt ons ontzettend veel tijd, omdat we elkaar niet meer hoeven ‘lastig te vallen’ om inzicht te krijgen in de planning. Het levert dus een heleboel gebruikersgemak op en neemt heel veel frustratie weg.”

Resultaat Case: Planningsapplicatie voor Sterk Heiwerken