Case: Spiek App

Met de Spiek app wil makelaar en ideeënkanon Jacco van der Houwen alle te koop staande huizen in Groningen laten zien. Hebben we daar Funda niet voor zul je denken? Dat klopt. Behalve dan dat je op de Spiek app alle beschikbare huizen één dag eerder te zien krijgt. En dat is in de huidige markt zeker geen overbodige luxe.

Wij mochten Jacco’s idee tot leven brengen en gingen aan de slag met de bouw van een native iOS en Android app en een beheeromgeving. Jacco vertelt hoe hij bij het idee kwam en hoe hij alles heeft ervaren.

 

 

1
het probleem

“Ik wilde gewoon een app. Zoals iedereen tegenwoordig”, vertelt Jacco. “Toen dacht ik, ik moet iets doen met dat wat iedereen van een makelaar wil hebben: genoeg aanbod. Maar alleen met ons eigen kantoor zijn wij te klein, en dus moest ik samenwerken. Bovendien moet het wel een aanvulling op Funda zijn, anders heeft het geen zin.”

 

Zodra een huis in de verkoop gaat, komt het een dag later op Funda. Elke makelaar weet een dag van tevoren dus al dat een huis beschikbaar is. “Toen dacht ik: we moeten een app hebben die alle beschikbare huizen een dag eerder laat zien dan dat ze op Funda staan,” vertelt Jacco. “Wie wil dat nou niet? Daarmee laat je meteen aan kopers zien dat alle makelaars een dag voordat een huis op Funda komt te staan al weten dat het huis te koop is, en promoten we onszelf als aankoopmakelaar.”

En zo was het idee van de Spiek app geboren.

 

Probleem Case: Spiek App

2
de oplossing

Jacco vertelt verder: “Van daaruit ging ik verder denken en heb ik de grootste zeven grootste makelaars in Groningen bij het idee betrokken. Daarmee kunnen we bijna de helft van al het aanbod in Groningen laten zien.”

Nadat Jacco de grootste makelaars aan boord kreeg, moest hij op zoek naar een software partner. De link met John was snel gelegd. “Ik kende John al en ik werk graag met lokale partijen waar ik een goed gevoel bij heb. Daarnaast wilde ik samenwerken met een niet te groot bedrijf, waarvan ik het gevoel heb dat ze volgend jaar ook nog bestaan.”

Na een uitgebreide inventarisatie van Jacco’s wensen, maakten we een interactieontwerp van de app. Dat was voor Jacco even wennen: “Ik ben altijd van de volle vaart vooruit en onderweg lossen we de problemen wel op. Dat zorgt er enerzijds voor dat je altijd voorop loopt met de nieuwste dingen, maar het komt ook wel eens voor dat ik achteraf denk: daar had ik even wat langer over na moeten denken. Jullie hebben dat goed opgepakt, me vaker lastig gevallen dan ik wilde. En dat in de positieve zin van het woord dan hè. Want het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat jullie mijn input blijven ontvangen.”

Na akkoord van Jacco en team begonnen we met de bouw van een native iOS (in Swift) en Android app (in Kotlin). Het idee was om de app heel simpel te houden: als gebruiker kun je elke dag kun je door een timeline scrollen om te zien welke huizen die dag in de verkoop zijn gekomen. Heb je interesse in een huis, dan neem je contact op met één van de drie makelaars die erbij staan. Die beslissen vervolgens zelf hoe ze jou verder gaan helpen.

Daarnaast bouwden we een gebruikersomgeving waarin de makelaars nieuwe huizen kunnen toevoegen. Deze werd gebouwd in Laravel.

 

Resultaat Case: Spiek App

3
het resultaat

spiek-app-maatwerk-software-app-bouwen

Het is op dit moment nog wat te vroeg om over cijfers te praten, omdat de laatste hand aan de Spiek app wordt gelegd. Hij wordt op dit moment uitgebreid getest en gelanceerd zodra iedereen tevreden is. “De app ziet er goed, dat hebben jullie goed gedaan” kan Jacco er al wel over vertellen. “Tijdens het ontwerp en voor de bouw van de app werd een overzichtelijke planning gemaakt en werd ik constant betrokken bij het proces. Bovendien vond ik dat het snel ging. Ik had zelf geen idee hoe lang het precies zou duren om een app te bouwen, maar het is een stuk sneller gegaan dan ik had verwacht.”

Wil je de Spiek app graag downloaden? Hier zijn de links naar de iOS en Android versie.

Ben je een makelaar en wil je graag meedoen met de Spiek app? Neem dan contact op met van Makelaardij van der Houwen.

Resultaat Case: Spiek App