Case: Waakspot app voor de veiligheidsregio’s Drenthe & Overijssel

Waakspot is de app die we bouwden voor onder andere de Veiligheidsregio’s Drenthe & Overijssel. De app heeft als doel mensen snel op de hoogte te brengen van gevaren en risico’s in hun omgeving. Een soort NL-alert dus – in app vorm.

Hoe dat in z’n werk ging? Daarvoor gaan we in gesprek met Jacco Rodermond, beleidsadviseur crisisbeheersing bij de Veiligheidsregio Drenthe en één van de aanjagers van het project.

1
het probleem

Jacco: “Wij zochten naar een manier om de bevolking snel op de hoogte te brengen en houden van gevaarlijke situaties in hun omgeving. Daarom vroegen we mensen welke informatie voor hen belangrijk is in verschillende rampscenario’s. Natuurbranden, bijvoorbeeld. Of treinincidenten.

Bovendien wilden we weten welk communicatiemiddel daarvoor geschikt zou zijn. Die onderzoeken leidden al snel richting een mobiele app. Zodoende zijn we op zoek gegaan naar een aanbieder die deze app voor ons kon bouwen.”

Jacco en zijn team planden vervolgens een aantal gesprekken in met verschillende app bouwers. Tijdens deze gesprekken vroegen ze de bouwers zelf naar hun ideeën met betrekking tot de app. Jacco: “We waren op zoek naar een partner die kritisch met ons meedenkt – niet de ‘u vraagt, wij draaien’ app bouwer. Wij vonden dat jullie ideeën het beste aansloten bij de wensen van de eindgebruiker.”

Probleem Case: Waakspot app voor de veiligheidsregio’s Drenthe & Overijssel

2
de oplossing

Vervolgens startten we met de inventarisatie sessies. Tijdens deze sessies wordt tot in de puntjes besproken wat het doel van de app is en hoe de app eruit moet komen te zien.

Jacco: “Het belangrijkste uitgangspunt was hierbij dat de gebruiker zoveel mogelijk zelf moet kunnen bepalen: hoe ze geïnformeerd wil worden, wanneer ze geïnformeerd wil worden, hoe groot de straal is waarin ze informatie over rampen wil ontvangen etc. We hebben meteen gezegd: de gebruiker is leidend in dit verhaal. Dat is ook iets wat jullie als beeproger steeds meegaven”.

Nadat Ron de wireframes van de app had uitgewerkt, startten we met het bouwen van de app in zogenaamde sprints van twee weken. Om de app zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, werd al snel duidelijk dat de app gebruik moest maken van de geolocatie functie van het toestel van de gebruiker. De gebruiker hoeft de locatie niet in te stellen.

Dat was één van de redenen om voor een native app te kiezen. We begonnen met een iOS app. De backend van de app werd gebouwd met Laravel. Daarnaast bouwden we API koppelingen met onder andere de systemen van het KNMI (weerwaarschuwingen) en P2000 (112-meldingen).

De app heeft de volgende functionaliteiten:

  • De app houdt bij wat je locatie is en geeft relevante updates over noodsituaties in je omgeving;
  • Je kunt aangeven uit welke regio’s je informatie over noodsituaties wilt ontvangen – onafhankelijk van je eigen locaties. Updates uit je eigen omgeving bijvoorbeeld, maar ook  uit andere regio’s. Bijvoorbeeld als daar familie en vrienden wonen;
  • De app geeft relevante informatie over wat er aan de hand is en wat je kunt doen.

“De samenwerking verliep heel goed”, vertelt Jacco. “Er is altijd laagdrempelig contact geweest – iedereen stond open voor kritiek of ideeën. Ron en John adviseerden ons om niet meteen teveel te willen. Focus eerst op een basisproduct dat goed werkt, en bouw dat vervolgens verder uit met extra functionaliteiten. Alles wat we als ‘nice to have’ konden aanmerken, kwam op een reservelijst terecht. Dat vonden we erg prettig”.

Resultaat Case: Waakspot app voor de veiligheidsregio’s Drenthe & Overijssel

3
het resultaat

De iOS app is inmiddels opgeleverd. Jacco: “we hebben de app nog niet actief gepromoot, maar ik krijg van de mensen die hem al gebruiken te horen dat ze de app heel prettig in gebruik vinden.”

Het plan is nu om eerst andere regio’s aan te laten haken bij het project en de app vervolgens te promoten onder de eindgebruiker.

Wil jij de gratis Waakspot app voor iOS downloaden? Je vindt hem in de iOS store.

Werk je voor een veiligheidsregio en heb je interesse om mee te doen met dit project? Bezoek daarvoor de website van Waakspot.

Resultaat Case: Waakspot app voor de veiligheidsregio’s Drenthe & Overijssel